Πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο - μέρος 4ο

Περιγραφή θέματος

Δείτε στο τέταρτο επεισόδιο:

Το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2009 και την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μέχρι την πρώτη κρίσιμη δημοπρασία ελληνικών ομολόγων στο τέλος Ιανουαρίου και τις φήμες για χρήματα από Κινέζους, Ρώσους και Άραβες ερευνούν ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ στο τέταρτο επεισόδιο της μεγάλης σειράς «Πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο».

Οι πρώτοι χαμένοι κρίσιμοι μήνες, αλλά και όλο το παρασκήνιο από τις δραματικές συνεδριάσεις μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Για πρώτη φορά στελέχη εκείνης της κυβέρνησης όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Λούκα Κατσέλη, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο Φίλιππος Σαχινίδης αποκαλύπτουν τις κόντρες και τις διαφωνίες, αλλά και τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην απραξία των πρώτων μηνών.

Για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων μιλούν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Στάρκ, ο σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ Ντάνιελ Γκρος, ο διεθνής επενδυτής Στέλιος Ζαβός, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο τεξανός επενδυτής Κάιλ Μπας (δείτε εδώ), που είχε ήδη επενδύσει από τους πρώτους σε μία ελληνική χρεοκοπία.  

Ακόμη, για πρώτη φορά ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Σπύρος Παπανικολάου αποκαλύπτει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τον περίφημο δανεισμό του Ιανουαρίου 2010.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ απαντούν αν σε εκείνο το κρίσιμο διάστημα και λίγο πριν κλείσουν οι αγορές για την χώρα μας προσφέρθηκαν χρήματα στην Ελλάδα από Κινέζους, Ρώσους και Άραβες. Τι ρόλο έπαιξε η συνάντηση Πούτιν– Παπανδρέου, τι συζήτησε η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Παμπούκης στις συναντήσεις τους με τον πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι και τι αποφάσεις πάρθηκαν μετά τις συναντήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου με στελέχη της κινεζικής ηγεσίας; Όλες οι απαντήσεις την Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ.

Πώς Φτάσαμε στο Μνημόνιο - μια μεγάλη έρευνα

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ προβάλλουν σε 6 επεισόδια μία πολύμηνη έρευνα του Αλέξη Παπαχελά και της Ελένης Βαρβιτσιώτη για τις κρίσιμες αποφάσεις, τις άγνωστες συγκρούσεις, και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν την Άνοιξη του 2010 στην υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα των δανειστών (Δείτε εδώ το 1ο επεισόδιο / Δείτε εδώ το 2ο επεισόδιο / Δείτε εδώ το 3ο επεισόδιο / 4ο επεισόδιο: Δευτέρα 12 Μαρτίου στις 23.00 / 5ο επεισόδιο: Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 23.00). Ποιοι γνώριζαν τι θα συμβεί; Πότε κατάλαβαν τι πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα; Λεφτά υπήρχαν; Πραγματική διαπραγμάτευση έγινε; Υπήρξαν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι; Όλα τα κρίσιμα ερωτήματα τίθενται για πρώτη φορά στους πρωταγωνιστές των δύο χρόνων που άλλαξαν τη ζωή όλων μας.

 Για πρώτη φορά, τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο κέντρο της ιστορίας αποκαλύπτουν βήμα προς βήμα τις πράξεις, τις παραλείψεις, αλλά και τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στο Μνημόνιο: οι Ευρωπαίοι εταίροι που κλήθηκαν να πάρουν πρωτόγνωρες αποφάσεις, τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έβαλαν την ελληνική οικονομία στο μικροσκόπιο, ο έλληνας κεντρικός Τραπεζίτης που κλήθηκε να ενημερώσει, τρεις διαδοχικοί υπουργοί Οικονομικών που βρέθηκαν διχασμένοι ανάμεσα σε δεσμεύσεις στο εξωτερικό και πιέσεις από το εσωτερικό, στελέχη δύο κυβερνήσεων που συμμετείχαν σε άγνωστες μέχρι σήμερα συσκέψεις και οι κομματικοί μηχανισμοί που στο παρασκήνιο καθόρισαν το μέλλον της χώρας.