Ο άνθρωπος που γνώριζε...

Ντάλλας, Τέξας: 11 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο γυάλινο κτίριο της επενδυτικής του εταιρείας, Ηayman Capital βρίσκεται ένας άνθρωπος ο οποίος την στιγμή της κατάρρευσης της Lehman Brothers γνωρίζει πολλά περισσότερα ακόμη και από τα μεγάλα κεφάλια της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας Οικονομίας.

Ο Kyle Bass, 42 χρονών, έχει μεγαλώσει και ζήσει ολόκληρη την ζωή του στην πολιτεία των cowboys. Σαν κλασσικός Τεξανός αγαπάει τα όπλα, το κυνήγι και τον αμερικάνικο στρατό. Δεν μιλάει άλλη γλώσσα εκτός από τα Αγγλικά, και μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζε τίποτα για την Ελλάδα, παρά μόνο ιστορίες για το αρχαίο μεγαλείο της.

Kyle Bass – επενδυτής Κάιλ Μπάς

Έχω σπουδάσει  ελληνική ιστορία. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Παρόλα αυτά είναι ένας από τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη, αν όχι ο πρώτος, που από το 2008 κατάλαβε ότι η Ελλάδα πήγαινε κατευθείαν προς τη χρεοκοπία. Ο Kyle Bass είναι αυτό που πολλοί θα ονόμαζαν ένας κλασικός κερδοσκόπος.

Kyle Bass - επενδυτής

Όταν ξεκίνησε  η κρίση το 2008, όλες οι χώρες μαζί είχαν περισσότερο χρέος από όσο ποτέ στην ιστορία.

Μάικλ Λούις - δημοσιογράφος

Και όταν τον είδα την περίοδο που χρεοκόπησε η Lehman Brothers, είχε χάσει το ενδιαφέρον  του για την Αμερική και είχε στρέψει την προσοχή του  στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

O Michael Lewis είναι ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς οικονομικών βιβλίων στην Αμερική. Τα βιβλία του γίνονται best seller παγκοσμίως εν μέρει για τον απλό τρόπο με τον οποίο εξηγεί πολύπλοκα οικονομικά θέματα. Ο Μάικλ Λούις έγινε πολύ γνωστός και στην Ελλάδα από το άρθρο που έγραψε για τη χώρα μας στο περιοδικό Vanity Fair.

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Lewis γνώρισε τον Μπας και έχει ακούσει πρώτα από τα δικά του χείλη κάτι που μέχρι τότε ακουγόταν αδιανόητο: ότι οι Αμερικανικές τράπεζες θα σκάσουν συμπαρασύροντας ολόκληρη την Wall Street. Όταν αυτό επιβεβαιώθηκε το 2008 o Lewis επιστρέφει στον Bass για την επόμενη μεγάλη  πρόβλεψη.

Μάικλ Λούις - δημοσιογράφος

Είχε μια θεωρία. Ότι η κρίση του 2008 ήταν η πρώτη πράξη ενός έργου με πολλά επεισόδια. Έκανε το σωστό ερώτημα την σωστή στιγμή. Τι θα συμβεί αν κυβερνήσεις 

δεν είναι αξιόπιστες;

Ο Μπας έχοντας μία ομάδα ειδικών συνεργατών ξεκινάει τότε μία μεγάλη έρευνα.  Μία έρευνα μηνών που γινόταν για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία για ένα θέμα που ακούγεται απλό αλλά μέχρι τότε κανείς δεν είχε  ασχοληθεί μαζί του: Πότε φτάνει μία χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας;

Kyle Bass - επενδυτής

Οι εφημερίδες σήμερα γράφουν  συνέχεια για βιωσιμότητα του χρέους.  Είναι κάτι που χρησιμοποιείται συχνά στην Αμερική στις συζητήσεις για άλλες χώρες. Αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον  είναι ότι μιλάς με οικονομολόγους, με επιχειρηματίες ή με ανθρώπους των Μ.Μ.Ε. και τους ρωτάς τι σημαίνει βιωσιμότητα; Κανείς δεν μπορεί να σου δώσει μια καλή απάντηση.

Την εποχή που κανείς ακόμη δεν φαντάζεται τι πρόκειται να συμβεί ο Bass κάνει μια απλή διαπίστωση.

Kyle Bass - επενδυτής

Όταν μια μεγάλη τράπεζα της Αμερικής είχε πρόβλημα, η αμερικανική κυβέρνηση έλεγε μην ανησυχείτε για το χρέος θα το πάρουμε πάνω μας. Αυτό το ρίσκο μεταφέρθηκε από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο. Έτσι, στο τέλος του 2008 η αμερικανική κυβέρνηση είχε ξοδέψει 8.2 τρις, για να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει πως όσο κι αν κόστιζε για την κυβέρνηση ή τον κόσμο, όλα τα χρέη θα ξεπληρώνονταν. Αυτό έγινε παντού σε όλο τον κόσμο. Κάθε φορά που οι τράπεζες είχαν προβλήματα οι κυβερνήσεις τις έσωζαν.

O Bass κάνει την σκέψη ότι κάποια στιγμή, κάποιο από τα κράτη δεν θα αντέξει να πληρώσει τα χρέη όλων των τραπεζών του. Και υποθέτει ότι το κράτος αυτό, δεν θα είναι άλλο παρά το κράτος με τον εξής εκρηκτικό συνδυασμό: μεγάλο δημόσιο χρέος και υπερβολικά χρεωμένες τράπεζες.  

Μάικλ Λούις - δημοσιογράφος

Εάν προσέθετε κανείς τα χρέη του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα του τραπεζικού 

τομέα στο δημόσιο χρέος, θα έβλεπε ότι ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσουν τα κράτη. Αυτό ήταν τρομακτικό.

Kyle Bass - επενδυτής

Απευθυνθήκαμε  στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε διάφορους ειδικούς από όλον τον κόσμο, για να συλλέξουμε αυτά τα στοιχεία. Μας πήρε τέσσερις μήνες 

περίπου... Και στο τέλος, όταν συγκεντρώσαμε όλο το υλικό, αποφασίσαμε να μιλήσουμε σε κάποιους ανθρώπους  για να ακούσουμε την γνώμη τους για αυτά στοιχεία.

Με τα στοιχεία αυτά στο χέρι o Bass επισκέπτεται ειδικούς παγκοσμίου φήμης σε θέματα χρεοκοπίας. Από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις ένα είναι ξεκάθαρο: κανένας άλλος δεν έχει συλλέξει ποτέ τα ίδια στοιχεία, με αποτέλεσμα κανένας άλλος να μην έχει δει αυτό που έρχεται. Στη θέα των αριθμών, οι περισσότεροι ειδικοί σοκάρονται.

Kyle Bass - επενδυτής

Μιλήσαμε με πολλούς οικονομολόγους της Wall Street, αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών και βέβαια με τον καθηγητή Ρόγκοφ, που είναι ο πατέρας της ανάλυσης του κρατικού χρέους.

Μάικλ Λούις - δημοσιογράφος

Ακόμα και ο Ρόγκοφ που είναι παγκόσμια αυθεντία στο θέμα, σοκαρίστηκε με τα νούμερα.

Kyle Bass - επενδυτής

Η έκπληξή τους ήταν ο φόβος μας.  Το γεγονός ότι  εντυπωσιάστηκαν με το πόσο μεγάλα ήταν τα νούμερα, μας έκανε να καταλάβουμε ότι κανένας δεν ήξερε.

Ο Bass όμως δεν ψάχνει μόνο το παρόν, ψάχνει και το μακρινό παρελθόν της χώρας μας. Όσο η έρευνα του, πάει όλο και πιο βαθιά, ο Bass βρίσκει όλο και περισσότερους λόγους για ένα και μόνο πράγμα: ότι η Ελλάδα σίγουρα θα χρεοκοπήσει.

Kyle Bass - επενδυτής

Το βασικό στοιχείο ήταν ότι η Ελλάδα δεν είχε πληρώσει τα χρέη της στο 50% των περιπτώσεων τα τελευταία 200 χρόνια. Ήταν ο μεγαλύτερος κατά  συρροή κακοπληρωτής στον κόσμο. Αυτό το στοιχείο, δεν μπορούσα να το πιστέψω!

Κάπου εκεί ο Bass συνειδητοποιεί ότι τα συμπεράσματά του είναι ένας αμύθητος θησαυρός που παρότι σε κοινή θέα, κανείς μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έχει διαπιστώσει. Τότε αρχίζει να ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου, τα λεγόμενα γυμνά CDS.  Είναι η εποχή που επικρατεί η σκέψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρεοκοπήσει μια Ευρωπαϊκή χώρα σαν την Ελλάδα και έτσι ο Bass αγοράζει σε σχεδόν εξευτελιστικές τιμές CDS που θα του αποφέρουν λίγο αργότερα πολλά μα πάρα πολλά χρήματα.

Μάικλ Λούις - δημοσιογράφος

Στα τέλη του 2008 είχε ήδη στοιχηματίσει στην κατάρρευση της Ελλάδας, στο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεπληρώσει το χρέος της. Και αυτό, παρότι το έκανε με ελάχιστα χρήματα επρόκειτο να πολλαπλασιάσει τα λεφτά του χιλιάδες φορές. Και εγώ σκέφτηκα ότι ήταν παλαβό.

Kyle Bass - επενδυτής

Ο κόσμος θεωρεί ότι είσαι τρελός. Πολλοί σε χαρακτηρίζουν επενδυτή - καταστροφολόγο. Αλλά, οι αριθμοί λένε την ιστορία, αρκεί να τους διαβάσεις.

Μάικλ Λούις - δημοσιογράφος

Μπορεί κάποιος να καταλάβει πόσο φτηνά στοιχημάτισε από το γεγονός ότι η Γκόλντμαν Σακς ήταν πρόθυμη να του πουλήσει ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του ελληνικού χρέους στο 1 προς 1000. Οι αγορές δεν συμφωνούσαν μαζί του. Μπορεί να υπήρχαν και άλλοι που ήταν πρόθυμοι να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του ελληνικού χρέους αλλά η αγορά δεν ήταν μεγάλη. Ένιωθε ότι ήταν μόνος του, σε μια «μοναχική» συναλλαγή.

Kyle Bass - επενδυτής

Ο διάσημος ποιητής Έμερσον είχε πει: Είναι εύκολο να ζεις στον κόσμο με τα πιστεύω των άλλων. Είναι εύκολο να ζεις στην μοναξιά με τα δικά σου πιστεύω. Όμως, ο ενάρετος άνθρωπος είναι αυτός που μπορεί να ζει με τα δικά του πιστεύω μέσα στον κόσμο.

Πολύ πριν οι Ευρωπαίοι αρχίσουν να πιέζουν και οι Έλληνες κληθούν να πάρουν ιστορικές αποφάσεις, ένας Αμερικανός που δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στη ζωή του στην Ελλάδα μέχρι εκείνη την στιγμή γνώριζε την αλήθεια που κανένας στον κόσμο δεν ήθελε να πιστέψει. ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ταξιδεύουν στο Τέξας της Αμερικής για να συναντήσουν για πρώτη φορά τον άνθρωπο που είδε τη σύγκρουση της Ελλάδας με το παγόβουνο του δημόσιου χρέους πριν από οποιονδήποτε άλλον και αποκαλύπτουν πώς κατάφερε να αποκομίσει από αυτή την πρόβλεψη πολλά χρήματα, δύο ολόκληρα χρόνια πριν το Μνημόνιο.