Γιώργος Καρατζαφέρης

 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, να παίζονται παιχνίδια τακτικής του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά και να συμπαρασύρουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λυπάμαι εξαιρετικά. Λυπάμαι εξαιρετικά. Θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν θέλει…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, καλωσορίσατε στους «Νέους Φακέλους». Απόψε έχω εδώ στο στούντιο, έχουμε καλεσμένο τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, Πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Καλησπέρα και συνάδελφος πάντα στα δημοσιογραφικά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Στο ρεπορτάζ είστε καλός, το ξέρω αυτό. Θέλω σήμερα να μιλήσουμε για τρία διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο, τα βάζω σαν ενότητες να το πω έτσι και με αυτή τη σειρά θα το κάνουμε κιόλας. Το πρώτο είναι, θέλω να διευκρινίσουμε, να μας φωτίσετε τι έγινε την περασμένη εβδομάδα, γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καταλάβει τι συνέβη πίσω από τις βαριές πόρτες του Προεδρικού, τι συνέβη στο παρασκήνιο, πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το δεύτερο είναι που πάμε από εδώ και πέρα, πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία, τι θα κάνετε εσείς, γιατί υπάρχουν πολλά «αν» τα οποία θα μπουν μπροστά σας αν θα υπογράψετε κάποια δήλωση, πόσο θα στηρίξετε αυτή την κυβέρνηση, αν θα τη στηρίξετε αν δεν είναι μέσα ο κ. Σαμαράς και το τρίτο αν θέλετε που το αφήνω για το τέλος, είναι το ποιος πραγματικά είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Αυτές τις ημέρες υπάρχει μια κριτική ότι μπορεί να είστε ένας ακροδεξιός αντισημίτης πολιτικός, το λένε κάποιοι απέξω, κάποιοι εσωτερικοί αντίπαλοί σας λένε ότι είστε ένας πολιτικός ευκαιρίας και κάποιοι άλλοι ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εκφράζει την κοινή λογική, αυτές τις μέρες. Όλα αυτά θα τα κουβεντιάσουμε με αυτή τη σειρά, πολύ ανοιχτά νομίζω για να δούμε το που βρισκόμαστε. Να ξεκινήσω όμως από την περασμένη εβδομάδα. Πείτε μου πόσο κοντά ήμασταν στη λύση Παπαδήμου ή πόσο μακριά ήμασταν στη λύση Παπαδήμου μάλλον στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, μετά από εκείνη τη συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εγώ νομίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόταση Παπαδήμου. Ο άνθρωπος ήρθε μόνος του από την Αμερική, δεν τον είχε καλέσει κανείς και πιστεύω ότι δεν θέλανε κιόλας να βγει και στο προσκήνιο ο κ. Σαμαράς. Οι δύο πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς από την Παρασκευή που ξεκίνησε αυτή η ιστορία μέχρι την Τετάρτη που ουσιαστικά ενεπλάκην εγώ άλλαξε καμιά δεκαριά ονόματα υποψηφίων Πρωθυπουργών, πράγμα που νομίζω ότι λοιδόρησε και ο ελληνικός λαός αλλά και η Ευρώπη. Όταν μπήκα εγώ εις τη διαδικασία…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να σας ρωτήσω, πριν φτάσουμε στην Τετάρτη. Μέχρι την Τετάρτη είχατε κάποιο τηλέφωνο εσείς από τον κ. Παπανδρέου ή από κάποιον άλλον να σας προτείνει κάποιο όνομα για την Πρωθυπουργία;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι. Τη Δευτέρα πήγα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάθε 24 ώρες καλούσε και έναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δική του τακτική για να δίνει χρόνο επωάσεως κάποιων πραγμάτων, συζητήσαμε, είδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια διάθεση να είναι ευρύτερη αυτή η κυβέρνηση που θα προέκυπτε και χωρίς να μου πει τίποτε εγώ αντελήφθην ότι ήθελαν και δική μου συμμετοχή αλλά δεν είχα κανένα τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Του είπατε κάποιο όνομα εσείς, είχατε πει πριν και εδώ στον «ΣΚΑΙ» και αλλού, ότι θα του πείτε κάποιο όνομα της κεντροδεξιάς παράταξης που θα μπορούσε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι αυτό το οποίο είπα, μάλιστα παρουσία των συνεργείων είναι, ελπίζω βγαίνοντας έξω να πω «Habemus Papademus», σε αυτό το επίπεδο για να δώσω το μήνυμα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν υπήρχε κάποιο άλλο όνομα το οποίο είπατε. Ακούστηκε Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Σουφλιάς, διάφοροι άλλοι.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι. Πριν φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία υπήρχαν μια σειρά ονομάτων, τα οποία έπεφταν στο τραπέζι αλλά όχι στη συνάντηση. Εγώ μίλησα με κάποιους από αυτούς τους οποίους είπατε, κάποιοι δεν μπορούσαν, κάποιοι ήταν σε θέμα πρόβλημα υγείας, με τον Καραμανλή όχι φυσικά και είδα ότι αποκλείονται όλοι αυτοί.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όταν λέτε τον Πέτρο Μολυβιάτη για παράδειγμα;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι για τον Γιώργο Σουφλιά είπε ότι δεν θα ήθελε τώρα γιατί είχε κάποιο θέμα δικό του, προσωπικό του θέμα. Ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης θα ήταν μια καλή λύση. Είχε ένα εύρος τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και θα ήταν μια καλή πολιτική λύση. Πιστεύω όμως ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει το ρίσκο του πολύ μικρού χρόνου των 3 μηνών όπως ετέθη τώρα. Εγώ πήγα αποφασισμένος για τον Παπαδήμο. 6.15 η ώρα την Τετάρτη το απόγευμα μου τηλεφωνεί ο Πρωθυπουργός. Μου είχε μιλήσει και μου είχε πει το εξής την προηγούμενη μέρα. «Γιώργο ο Αντώνης είναι σύμφωνος να είσαι και εσύ στην κυβέρνηση». Του λέω θα έρθω να το ακούσω και από τον κ. Σαμαρά για να είμαστε εντάξει γιατί τα πράγματα είναι ρευστά, πάνε και έρχονται για να ξέρω πως θα κινηθώ. Μου είπε, σε διαβεβαιώνω. Την Τετάρτη πριν ξεκινήσω από το γραφείο μου με παίρνει τηλέφωνο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο κ. Παπανδρέου πάλι.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ο κ. Παπανδρέου. Μου λέει «Γιώργο έχε υπόψη σου καταλήξαμε με τον Αντώνη Σαμαρά σε μια θεσμική πρόταση». Λέω, ακούω ποια είναι η θεσμική πρόταση. Είχα ακούσει κάτι περί Κακλαμάνη και έλεγα εντάξει, να είμαστε πιο ρεαλιστές. Μου λέει, ο τρίτος τη τάξει. Δηλαδή τι εννοείς; Πετσάλνικος. Του λέω Πρόεδρε λυπάμαι αλλά σηκώνω το χειρόφρενο από τώρα, δεν συμφωνώ με τη λύση. Αυτός παίζει καλό σέντερ μπακ αλλά είναι καλός σέντερ φορ. Μου λέει τι εννοείς; Του λέω είναι καλός για Πρόεδρος της Βουλής, δεν κάνει για Πρωθυπουργός. Ξεκάθαρα τα πράγματα. Μου λέει, μην το αποκλείεις, σε παρακαλώ έλα εδώ. Κάθομαι στο γραφείο, βλέπω τον Αντώνη Σαμαρά με την ομάδα του να ανεβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Σας πήρε και ο κ. Πετσάλνικος ή όχι;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι. Ήξερα όμως ότι ήταν έτοιμη η διαδικασία και ίσως να ολοκληρωνόταν και το βράδυ εκείνης της ημέρας με ορκωμοσία. Φτάνω εκεί, με βάζουν στο γραφείο συσκέψεων. Κάθομαι, χαιρετάω τους πρακτικογράφους, παιδιά να ανοίξουμε το παράθυρο, τι θα πιείτε, λίγο νερό, εντάξει, ωραία. Περνάει η ώρα και είναι μέσα εις το γραφείο συσκέψεων ο πολύ σοβαρός και ευφυής πρέσβης ο κ. Μπίτσιος. Λέω «κ. Πρεσβευτά τι γίνατε; Εγώ είδα τον Σαμαρά πριν 10 λεπτά να ξεκινάει, μήπως έχουν πάει κάπου Παπανδρέου και Σαμαράς και μιλάνε;» «Όχι», μου λέει «είναι στο Γραφείο του Προέδρου και μιλάνε». «Και εγώ τι κάνω εδώ; Αυτό είναι αδιανόητο, είναι παιχνίδια τακτικής, τα οποία δεν τα δέχομαι». Προσπάθησαν εκεί, ήρθαν το προσωπικό να με σταματήσει, μάλιστα ενώ κατά το πρωτόκολλο δεν επιτρέπεται να μπαίνει σε αυτό το χώρο κανείς, έφεραν μέσα τον Πρέσβη τον Γεωργίου και τον Βορίδη που με συνόδευαν για να με μαλακώσουν. Εγώ είχα αποφασίσει όμως ότι αυτό ήταν εντελώς αναξιοπρεπές να μείνω εκεί. Έφυγα, μάλιστα διαμαρτυρήθηκα εντόνως εις την κεντρική είσοδο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Έκανε κανείς προσπάθεια να ξαναγυρίσετε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Έφυγα, είπα αυτά που είπα και εν συνεχεία δέχτηκα σειρά τηλεφωνημάτων από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρέσβης ο κ. Γεωργίου αλλά ήταν σε άλλο αυτοκίνητο. Φτάνω στο γραφείο μου, με παίρνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μου είπε «Γιώργο πρέπει να γυρίσεις, όλη η Ευρώπη μας βλέπεις, καταλαβαίνεις το πράγμα πως έχει φτάσει». Του εξήγησα ότι δεν είναι με δική μου ευθύνη, είναι με ευθύνη των άλλων. Και ότι εν πάση περιπτώσει διεκδικώ τον τίτλο του πιο θεσμικού αυτή την περίοδο. Ο Πρόεδρος επέμενε, μου έκανε και έκκληση στην προσωπική φιλία, μου λέει τριάντα χρόνια είμαστε φίλοι, θα μου κάνεις αυτή τη χάρη κλπ. δεν έχουμε διαφωνήσει ποτέ. Πράγματι Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών το 2000 και εγώ απλό μέλος ήμασταν 3 εναντίον 47. Ο ίδιος, εγώ και ο Βαλυράκης που είχαμε μια συγκροτημένη πολιτική πλατφόρμα, την οποία και εγώ τώρα παρουσιάζω. Επιμένει και μου λέει, στο ζητώ σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να έρθεις. Του λέω Πρόεδρε σέβομαι πολύ, εάν επιμένετε παραιτούμαι τώρα και θα έρθει ο αντικαταστάτης μου, εγώ δεν θα έρθω. Μου λέει, αντιλαμβάνομαι αλλά βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Πρότεινα την άλλη μέρα στις 10 να γίνει ένα Συμβούλιο όπου θα πήγαινα πράγματι ευχαρίστως αλλά δεν μπορούσα να πάω εκείνη την ημέρα. Εδέχθην ακόμα και ένα τηλέφωνο εκ μέρους της κυβέρνησης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όχι από τον κ. Παπανδρέου.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Από τον κ. Βενιζέλο, μου είπε «Γιώργο πρέπει να γυρίσεις ή εν πάση περιπτώσει να εξουσιοδοτήσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Του λέω αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, δεν είναι απλά πράγματα, δεν το δέχομαι. Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο για αύριο στις 10, σε παρακαλώ πάρα πολύ μην επιμένεις Βαγγέλη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θα σας ρωτήσω τώρα για να το διευκρινίσουμε αυτό. Εδώ υπάρχουν δύο θεωρίες. Η μια θεωρία είναι ότι πραγματικά εκνευριστήκατε γιατί είχαν κλειδωθεί οι άλλοι τρεις σε ένα δωμάτιο. Η άλλη θεωρία είναι ότι είχατε καταλάβει ότι είχαν καταλήξει στη λύση Πετσάλνικου και θεωρούσατε ότι αυτό θα ήταν μια πολιτική καταστροφή – να το πω έτσι – και θέλατε με αυτό τον τρόπο να το αδειάσετε και να «εκβιάσετε» μια άλλη λύση.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Εγώ ήξερα Πετσάλνικος και θα το έλεγα και μέσα στην αίθουσα ότι δεν συμφωνώ, γεια χαρά φεύγω. Δεν είχα σκοπό. Αλλά όταν ξαφνικά σου λένε ότι οι τρεις είναι σε ένα γραφείο, απεδείχθη εκ των υστέρων ότι ήταν οι δύο γιατί ο κ. Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έξυπνα σε μια διαφωνία που είχε υπάρξει για κάποια θέματα έφυγε και τους άφησε να τα βρουν. Αυτό το έμαθα εκ των υστέρων, την επόμενη ημέρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Η διαφωνία τι αφορούσε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ένα θέμα δικό τους, δεν ξέρω, μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά το θεώρησα κοροϊδία εγώ να είμαι εκτός και αυτοί να ομιλούν. Τουλάχιστον για λόγους τυπικούς να μου πουν έλα και εσύ μέσα στην αίθουσα, να πούμε κάτι off the record ή χωρίς πρακτικογράφους. Το θεώρησα κοροϊδία και προσβολή. Έφυγα και νομίζω ότι υπήρξα ο καταλύτης. Ήμουν εντελώς κατηγορηματικός, εγώ για λύση Πετσάλνικου δεν πηγαίνω και αν θέλω να πάω θα πάω για λύση Παπαδήμου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Να σταματήσουμε λίγο και να ρωτήσω πάλι για τα πριν. Στο μεταξύ υπήρχε μια πληροφορία, ένα ρεπορτάζ ότι εσείς είχατε μια συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο μέρες πριν εννοώ, πριν ακόμα πάει ο τότε Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου κάτι κουβεντιάσατε. Συζητήσατε εσείς με τον κ. Βενιζέλο τι είδους κυβέρνηση θα έπρεπε να βγει;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Μιλάμε συνάντηση του ασανσέρ που λέμε. Δεν ήταν συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, αυτές οι συναντήσεις του ασανσέρ, που δεν ξέρω κατά πόσο συγκαταλέγονται μέσα σε αυτό που ο κόσμος λέει συνάντηση. Του είπα ότι, Βαγγέλη θέλει πολύ προσεκτικές κινήσεις και πιστεύω ότι πρέπει να δείξεις και σύνεση και υπομονή να μη συμβεί το ίδιο που είχε συμβεί και την άλλη φορά στο Ζάππειο. Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουμε μια πνευματική σχέση εν πάση περιπτώσει, μπορούμε και συνεννοούμεθα, κατάλαβε τι εννοούσα. Μου είπε και αυτός ότι «κοίταξε πρέπει να είσαι μέσα στο όλο θέμα γιατί θα είσαι η συγκολλητική ουσία». Του είπα εγώ θα είμαι προσεκτικός αλλά δεν θα πάω σε λύση που δεν με εξυπηρετεί, δεν εξυπηρετεί εθνικά μάλλον το θέμα γιατί άκουγα εκείνες τις μέρες Κουρής, Διαμαντούρος, Κακλαμάνης, Ρουμελιώτης κλπ. λύσεις ανεπαρκείς για την Ελλάδα και εξυπηρετικοί για τον Γιώργο Παπανδρέου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυβέρνηση Βενιζέλου ακούσατε ποτέ εσείς να κουβεντιάζεται επισήμως;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι τι έγινε, την ημέρα που ήμασταν στο Προεδρικό Μέγαρο οι τρεις και αντελήφθην ότι ο κ. Παπανδρέου είχε λόγους να μη θέλει τον Παπαδήμο, βάζει στον Παπαδήμο δυσκολίες που θα συναντήσει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όταν λέτε δυσκολίες;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ότι πρόσεξε και τι θα γίνει και αν αύριο ο ένας φύγει, ο άλλος φύγει και να είσαι σίγουρος και αυτό, και να εξασφαλίσεις ότι θα υπογράψουν αυτά, κάτι τέτοια πράγματα και έγινε και η παρεξήγηση που έστειλε στα κάγκελα τον Αντώνη Σαμαρά, δικαιολογημένος, ότι του έβαλε όρους ο Παπαδήμος. Ήθελε ο κ. Σαμαράς να διευκρινιστεί αυτό επαρκώς ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν συζητάει κουβέντα. Βρέθηκαν οι λύσεις εκεί, να έρθει πρώτα…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Θα πάμε μετά σε αυτό γιατί σας μπέρδεψα εγώ χρονικά.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εκεί μέσα, το λέω γιατί έχει ακριβώς μια σημασία, ο κ. Παπανδρέου λέει εντάξει υπάρχει και δεύτερη και τρίτη λύση Βενιζέλος και… Και στο «και» τον σταματάω έντονα μάλιστα και του λέω «Γιώργο άστα αυτά, δεν εξαντλήθηκε η υπόθεση Παπαδήμου για να πάμε σε άλλες λύσεις».
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Αυτό είναι η τελική συνάντηση πριν έρθει ο κ. Παπαδήμος και γίνει όλη η συμφωνία.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Δύο ώρες πριν να έρθει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο κ. Σαμαράς είπε κάτι τότε στο άκουσμα τη λέξης κυβέρνησης Βενιζέλου;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι δεν πρόλαβε, ήταν ακαριαία η απάντησή μου, δεν άφησα κανένα περιθώριο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πάμε τώρα λίγο πίσω. Φεύγετε εσείς και μετά καταρρέει εκείνο το βράδυ ουσιαστικά η λύση Πετσάλνικου. Εσάς καταρχήν η λύση Παπαδήμου πώς σας έχει έρθει γιατί από ότι έχουμε βρει και στη δική μας την έρευνα, ο πρώτος που προφέρει το όνομα Παπαδήμου ακόμα επί κυβερνήσεως Καραμανλή – αν θυμάμαι καλά – είστε εσείς. Πώς σας ήρθε αυτό το όνομα;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Τριάντα τρεις μήνες πριν. 20 Φεβρουαρίου του 2009 μπροστά στον Καραμανλή, ήταν στην αίθουσα μέσα, του λέω κ. Πρωθυπουργέ το πράγμα δεν τραβάει, να φέρουμε τον καλύτερο που μπορεί. Ποιος είναι ο καλύτερος, να κάτσουμε να δούμε. Εγώ πιστεύω ότι ο καλύτερος είναι ο Παπαδήμος. Εάν κάποιος από εσάς έχει κάποιο άλλο όνομα να το προτείνει αλλά πιστεύω ότι ο Παπαδήμος να βάλετε κάποιους βουλευτές εσείς, να βάλει το ΠΑΣΟΚ να βάλουμε και από έναν εμείς όλοι οι άλλοι, να τον στηρίξουμε, είναι ο μόνος τεχνοκράτης που θα βγάλει τη χώρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Γιατί το πιστεύατε αυτό τότε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Έχει αυτές τις γνωριμίες κ. Παπαχελά, είναι σαν να μου πεις ότι αύριο το πρωί θα πας στην Ουάσιγκτον να δεις κάποιους ανθρώπους. Θα πω ποιος να πάει; Το παιδί που κάνει ρεπορτάζ και δεν έχει ποτέ έξω από την Ελευσίνα ή αυτός ο οποίος ξέρει την Ουάσιγκτον καλύτερα από τους κατοίκους της πόλεως ή τον δήμαρχο της Ουάσιγκτον; Ο κ. Παπαδήμος ξέρει όλους αυτούς με το μικρός του όνομα. Με τον Τρισέ έχει συνεργαστεί, με τη Μέρκελ, με τον Σαρκοζί. Είναι και θέμα ανθρωπίνων σχέσεων. Ήθελα έναν άνθρωπο που να περνάει, να μετράει. Αυτό το επέμενα από την αρχή. Όμως δεν το θέλανε. Ο μεν Καραμανλής ήθελε να μείνει άλλους 7 – 8 μήνες Πρωθυπουργός για να χαλάσει το όνομά του, ο δε Γιώργος Παπανδρέου βιαζόταν άντε να γίνω τώρα, δεν ξέρω τι γίνεται αύριο. Υποστήκαμε την ταλαιπωρία αυτή. Εάν 33 μήνες πριν είχε γίνει ο Παπαδήμος, εγώ πιστεύω σήμερα δεν θα ήμασταν σε αυτή την οικτρά κατάσταση που είμαστε τώρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Για να το διευκρινίσουμε κιόλας. Ο αντίλογος θα ήταν και για τον κ. Παπαδήμο και για μένα που πάω στην Ουάσιγκτον από κάποιους ότι τους παραξέρει καλά και μπορεί να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, όπως θα έλεγε κάποιος για τον κ. Παπαδήμο γιατί ανήκει σε κάποιες ομάδες, σε κάποιες Επιτροπές κ.ο.κ. και εσείς το ξέρετε καλά αυτό το πράγμα.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ζήτω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δηλαδή;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εάν είναι έτσι τα πράγματα είμαι ικανοποιημένος, θα κοιμηθώ πιο ήσυχος, γιατί τον δικό τους άνθρωπο δεν θα τον αφήσουν να πτωχεύσει. Τον δικό τους άνθρωπο δεν θα τον αφήσουν να αποτύχει. Μου το είπαν χτες, με πήρε πάλι ένας δημοσιογράφος και μου λέει για τριμερείς ιστορίες ξέρω εγώ, τα διάφορα τέτοια. Και είπα, απήντησα, μπράβο αν είναι έτσι. Τότε είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί που ελέγχουν την κατάσταση δεν θα αφήσουν ένα δικό τους να χαθεί. Αυτό πιστεύω. Αν είναι έτσι ακόμα καλύτερα. Αλλά εγώ δεν μπαίνω σε αυτό, εγώ δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ο Παπαδήμος ή οποιοσδήποτε πηγαίνει σε αυτές όλες τις λέσχες, που εγώ δεν πηγαίνω, είμαι απέναντι, παύει να είναι πατριώτης Έλληνας, έτσι δεν είναι; Ουαί και αλίμονο τότε αν το πιστεύαμε. Δεν είναι ένα εργοτάξιο παραγωγής του Εφιάλτη κλπ. Είναι μια ομάδα, η οποία θέλει να προλάβει καταστάσεις, θέλει να προβάλει τους δικούς της ανθρώπους κλπ. Είμαι απέναντι επαναλαμβάνω. Αλλά όμως εγώ θα ήθελα στην παρούσα φάση να έχω διαβεβαίωση ότι όλοι αυτοί υπολογίζουν τόσο πολύ στον Παπαδήμο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Βέβαια αυτό που λέτε είναι ενδιαφέρον διότι και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής και εγώ έχω πάει μια φορά σε αυτό το πράγμα, έχουν πάει για παράδειγμα στο Μπίλντεμπεργκ, παρόλα αυτά τους άφησαν να φτάσουν εκεί που φτάσανε οπότε δεν ξέρω κατά πόσο δουλεύει αυτό το επιχείρημα – να το πω έτσι.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Μα είναι επιχείρημα θετικό δεν είναι αρνητικό κ. Παπαχελά. Δηλαδή εσείς που πήγατε εκεί πέρα είδατε πέντε πράγματα δεν με ενδιαφέρει το τι είπατε, γίνατε προδότης, πάψατε να είστε πατριώτης, πάψατε να ενδιαφέρεστε; Εγώ βλέπω τη δουλειά που κάνετε εδώ μέσα από το κανάλι και από την εφημερίδα, εξόχως πατριωτική για να βρεθεί καλύτερη λύση. Επομένως δεν πρέπει να παρασυρόμεθα σε αυτή τη δοσολογία των πραγμάτων. Να σας πω κάτι; Νεαρότερος δημοσιογράφος ήμουν και εγώ υπέρ της συνταγής αυτής, γιατί πίστευα ότι πούλαγε. Προϊόντος του χρόνου όμως τα πράγματα κάθονται και βλέπεις ότι ίσως είναι λίγο διαφορετικά. Έχω περάσει και εγώ κάποια από αυτά τα σχολεία, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως καθίσταμαι πράκτορας, η εύκολη λέξη. Στην Ελλάδα ή στρατηγός ή πράκτορας ή Πρόεδρος είναι οποιοσδήποτε κυκλοφορεί. Πιστεύω ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Χαίρομαι που ο κ. Παπαδήμος είναι στο τιμόνι. Πιστεύω ότι θα δείξει τις δυνατότητες. Σήμερα ήταν μια εξαιρετική παρουσία στη Βουλή και άκουγα τους βουλευτές όλων των κομμάτων όχι τους δικούς μου που λέγανε «αμάν η χώρα έχει Πρωθυπουργό» και ήταν άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ που το λέγανε αυτό, προφανώς σε αντιδιαστολή με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αισθάνθηκες ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει τα πράγματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν μου λέτε κάτι άλλο. Να το δούμε από το πώς πρακτικά πήγαμε στη λύση Παπαδήμου. Εκείνο το βράδυ βγαίνετε εσείς, κάνετε αυτές τις δηλώσεις που κάνετε, δημιουργείται ένας σάλος και μετά πώς φτάνουμε στη λύση Παπαδήμου;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Κύριε Παπαχελά μετά ήμουν σε ένα σπίτι προσκεκλημένος, από τα καλά σπίτια της Αθήνας, εννοώντας καλά λέω τα επώνυμα. Πληροφορούμαι ότι ο Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Παπαδήμο. Εκεί λειτουργεί καμιά φορά και βοηθάει και λίγο ο ρεπόρτερ. Σκέφτηκα ότι είναι αμέσως απότοκος της κινήσεως που είχε γίνει όλης αυτής της ιστορίας που φώναξα εγώ. Πράγματι πρέπει να μίλαγα αρκετή ώρα γιατί μέσα στο τραπέζι αυτό ήταν και ένας μεγάλος τραπεζίτης και του είπα δώσε μου το τηλέφωνο του Παπαδήμου να τον πάρω. Τον έπαιρνα κάθε 5-6 λεπτά περίπου για 30 λεπτά, το τηλέφωνο βούιζε. Συμπέρανα ότι μίλησαν για αρκετή ώρα. Κάποια στιγμή μίλησα εγώ με τον κ. Παπαδήμο και του λέω κ. Διοικητά πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, εδώ είναι ένα προσκλητήριο, και να θέλετε δεν μπορείτε να πείτε όχι, πρέπει να έρθετε. Μου εξήγησε ότι έχει κάποιες ενστάσεις, κάποιες ανθρώπινες επιφυλάξεις. Κατάλαβα ότι του είχε παρουσιαστεί βουνό το πράγμα, ίσως από την επιθυμία κάποιων να μην έρθει να παραλάβει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Όταν λέτε κάποιον;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εν πάση περιπτώσει των εμπλεκομένων, δεν θα ήθελα τώρα να πω έστω και μισή λέξη παραπάνω που θα μπορούσε να τορπιλίσει, ναρκοθετήσει αυτό το οποίο ξεκινήσαμε. Του είπα την παροιμία που λένε στο χωριό μου, ότι όταν πιάνεις ένα λαγό πρώτα τον βάζεις στο τσουβάλι και μετά μετράς πόσα πόδια έχει, γιατί αλλιώς θα σου φύγει ο λαγός. Μου λέει, κατάλαβα τι εννοείς. Του λέω θα γίνετε Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμο και θα γίνετε με 250 περίπου ψήφους. Ουδέποτε κανείς από την εποχή του Παπάγου μέχρι σήμερα έχει πάρει 250 ψήφους του λέω. Άρα λοιπόν έχετε τεράστια δύναμη και από την άλλη μεριά είναι ένας ελληνικός λαός που σε εσάς βλέπει τον άνθρωπο που μπορεί να τον βοηθήσει, μπορεί να του δώσει ελπίδα. Αυτή είναι η δύναμή σας, δεν είμαι εγώ, δεν είναι ο Σαμαράς, δεν είναι ο Παπανδρέου. Πρέπει να έρθετε αύριο να γίνετε Πρωθυπουργός της χώρας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Σας έθεσε όρους εκείνη την ώρα ο κ. Παπαδήμος;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Κανένα. Πιστεύω όμως ότι η κουβέντα που έκανα μαζί του διευκόλυνε, έβαλε λιπαντικά στην οποιαδήποτε ενδεχομένως τριβή που μπορούσε να υπάρξει με τον κ. Σαμαρά, το τηλεφώνημα που έγινε μετά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Είμαστε λίγο πριν από τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τελικώς έφτασε ο κ. Παπαδήμος. Καταλαβαίνω ότι τη νύχτα υπήρξε αυτή η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία παραλίγο να χαλάσει τη δουλειά. Εσείς το καταλάβατε αυτό στη διάρκεια της νύχτας;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, ξεκινώντας τα πρωινά όλα διαπίστωσα ότι θα έχουμε πρόβλημα με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πράγματι προσήλθε οργισμένος, στενοχωρημένος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Στη συνάντηση αυτή, 10 η ώρα που έγινε.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εξαρχής πήρα τη θέση του και ενίσχυσα λίγο την επιχειρηματολογία του λέγοντας «Γιώργο εδώ υπάρχει πέναλτι, δε μπορεί να φέρεται τραυματισμένος ο Σαμαράς και να προσέλθει σε μια συμφωνία».
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ποιος την έκανε αυτή τη δουλειά; Δεν το έχετε καταλάβει εσείς στη 1 το πρωί ποιος έκανε αυτή τη διαρροή και γιατί;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Πιστεύω τα παράκεντρα του Παπανδρέου, τα παράκεντρα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το ήθελε ο κ. Παπανδρέου, το ήθελε κάποιος άλλος, τι καταλάβατε εσείς;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  : Είναι εκείνες οι φορές που βγαίνουν κάποια πράγματα που ο αρχηγός δεν τα σταματάει. Πήρα πολύ τη θέση του Αντώνη Σαμαρά γιατί είχε δίκιο και νομίζω ότι τον βοήθησα πάρα πολύ να βρεθεί η τελική λύση. Μάλιστα κάποια στιγμή είπαν να φωνάξουν τους επιτελείς μας απέξω να συντάξουν μια ανακοίνωση και λέω γιατί, εγώ τι κάνω εδώ; Άμα βγει έξω το μάθανε οι δημοσιογράφοι. Και λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουμε έναν από τους καλούς δημοσιογράφους της χώρας, θα το κάνει ο Γιώργος. Και έτσι έφτιαξα μια δήλωση, την οποία θέσαμε υπόψη του κ. Παπαδήμου με την εξής διαδικασία. Πριν τον καλέσουμε να έρθει εκεί, πήγε πρώτα ο Γιώργος Παπανδρέου στο τηλέφωνο σε ένα άλλο γραφείο, μίλησε μαζί του κάνα 15λεπτο, ήρθε μέσα, μετά πήγε ο κ. Σαμαράς, ήρθε μέσα και τρίτος ήμουν εγώ. Ήξερα και εδώ να πω λίγο και την πονηρά σκέψη ότι εφόσον έμεινα ο τελευταίος θα έχω και την τελευταία κουβέντα να μπορέσω να διορθώσω κάποια πραγματάκια. Και του επανέλαβα την παροιμία και του είπα έλα να ορκιστείς Πρωθυπουργός, θα έχεις τόσο δύναμη όσο κανένας άλλος. Ήρθε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εκεί πήγε κάπου να μπλοκάρει πάλι το πράγμα; Εκεί μέσα στη συζήτηση;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι είχε μπλοκάρει λίγο πριν φωνάξουμε αυτά τα πράγματα, γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε να κάνει τη διάψευση, ο Αντώνης επέμενε δεν προχωράμε προς τα εκεί και βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση να έρθει να την κάνει…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εκεί ποιος ήταν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο; Ποιος πίεσε τελικά για να υπάρξει μια συμφωνία;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Θα έλεγα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθούσε, δεν συμμετείχε, δεν ήθελε να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου και ήταν σωστό. Με παρρησία καταθέτω ότι δεν άφηνα το πράγμα να ξεστρατίσει και πήρα τη θέση του Αντώνη Σαμαρά που τον έβγαζα από ένα αδιέξοδο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά κατάλαβα ότι ο Αντώνης Σαμαράς αισθανόταν πολύ πιο άνετα στην περαιτέρω διαδικασία της συζήτησης, πράγμα που διευκόλυνε όλα τα πράγματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μου είπατε ότι και το μόνο άλλο όνομα το οποίο ακούστηκε και συζητήθηκε ήταν το όνομα Βενιζέλου ως Πρωθυπουργού.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι είχε σκοπό να πει δύο ονόματα. Λέει Βενιζέλος και… Και τον έκοψα ακαριαία.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το «και» δεν ακούστηκε ποτέ δηλαδή.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Το έκοψα τελείως, δεν ήθελα να ακούσω άλλο όνομα. Εγώ δε ήμουν αποφασισμένος οτιδήποτε άλλο, να πω γεια χαρά ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εκεί συζητήθηκε θέμα δικιάς σας Αντιπροεδρίας να είστε εσείς δηλαδή ένας από τους Αντιπροέδρους της κυβέρνησης και κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία ή όχι;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι αυτό είχε συζητηθεί τη Δευτέρα.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Μάλιστα. Όπου εσείς το απορρίψατε, το δεχτήκατε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Δεν θα μπορούσα να είμαι εγώ Αντιπρόεδρος γιατί δεν θα ήταν κανένας άλλος «Πρωθυπουργός», αν ήταν οι άλλοι Πρωθυπουργοί θα ήμουν και εγώ. Αλλά λέω εγώ θα πάω και να είναι απέξω οι άλλοι. Για λόγους πολιτικής.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό ποιος σας το ζήτησε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είστε εσείς Αντιπρόεδρος;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι έγινε μια κουβέντα, λέω εντάξει εγώ πιστεύω στον Παπαδήμο αλλά πρέπει να είναι και δυο πολιτικά πρόσωπα Αντιπρόεδροι και μου είπαν γιατί όχι τρεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Και το αρνηθήκατε.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι το αρνήθηκα, εκ των πραγμάτων ήρθε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ούτε θα βάζατε κάποιον άλλον Αντιπρόεδρο;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ετέθη κάποια στιγμή να είναι κάποιος άλλος Αντιπρόεδρος, όμως έχω την αίσθηση ότι όλο αυτό χάλασε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν ήθελε φωτεινή συμμετοχή, ήθελε μάλλον σκιερή συμμετοχή. Διαφορετικά θα ήταν ένας Αντιπρόεδρος από εκεί, ένας από εμάς και ένας από το ΠΑΣΟΚ.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Περιγράψτε μου λίγο τη σκηνή όταν μπαίνει τελικά ο κ. Παπαδήμος μέσα στην αίθουσα.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όταν αποφασίσαμε να έρθει ο Παπαδήμος φύγαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς εγώ και ο Παπανδρέου και πήγαμε στο δικό του γραφείο να είμαστε λίγο πιο μόνοι, λίγο πιο χαλαρά γιατί είναι οι πρακτικογράφοι.. Και περιμένουμε να έρθει ο Παπαδήμος, εκεί έγιναν και τα πιο ελαφρά θέματα που συζητήσαμε. Έφυγε δε κάποια στιγμή ο Παπανδρέου γιατί είχε κάποιο θέμα υπηρεσιακό δικό του και μείναμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ και ο Αντώνης Σαμαράς όπου τους έκανα και λίγο πιο εύθυμη την ατμόσφαιρα λέγοντας ότι και εσύ και ο Γιώργος θα βρεθείτε πολύ δύσκολα γιατί είστε και οι δύο Δίδυμοι και οι Δίδυμοι βάλλονται τώρα. Οπότε μου λέει εγώ έχω και ωροσκόπο Δίδυμοι και του λέω, εντάξει Αντώνη σου δίνω ένα κομποσκοίνι να περάσεις τη δύσκολη περίοδο. Αυτό έφτιαξε λίγο περισσότερο την ατμόσφαιρα, συζητήσαμε, θυμηθήκαμε ότι είχαμε ένα κοινό προστάτη στη Νέα Δημοκρατία τον αείμνηστο Κώστα Σπυρόπουλο που έφυγε νωρίς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και ιδιαίτερα του Κώστα Μητσοτάκη.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ήταν ο άνθρωπος του Κώστα Μητσοτάκη που είχε υπό την προστασία του κάποια «πουλέν» ξέρω εγώ, τον Αντώνη, εμένα και ίσως ακόμα έναν. Και δημιουργήθηκε μια καλύτερη ατμόσφαιρα. Διαισθάνθηκα ότι είχαν αρχίσει να λιώνουν οι πάγοι και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στην περαιτέρω κουβέντα. Ήρθε ο Παπαδήμος, πήγε μόνος του εις την αίθουσα συσκέψεων και εν συνεχεία πήγαμε εμείς οι τρεις, τελειώνοντας το διάλειμμα τον καλωσορίσαμε και συζητήσαμε για ένα χρονικό διάστημα που πιστεύω ότι πρέπει να ήταν περίπου άλλες 2 ώρες.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τώρα θέλω να σας ρωτήσω, εσείς μπήκατε στην κυβέρνηση γιατί το πιστεύατε, μπήκατε στην κυβέρνηση γιατί έπρεπε να μπείτε για να μπει και η Νέα Δημοκρατία; Ποια είναι τελικά η αλήθεια σε αυτό;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Κύριε Παπαχελά θα σας πω την αλήθεια. Δεν είχα όρεξη να μπω εγώ στην κυβέρνηση αλλά ετέθηκε ότι να είναι τρία κόμματα, να υπάρχει μια ευρύτητα για να μπορέσει να λειτουργήσει το πράγμα. Και κατάλαβα ότι και ο Πρωθυπουργός της χώρας αλλά και ο προηγούμενος ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο είχαμε μέχρι τότε λίγο πιο ψυχρές σχέσεις, ήθελαν εμάς περίπου κάτι σαν συγκολλητική ουσία, περίπου κάτι. Είπα τότε, μόλις έφυγε ο Παπαδήμος και μείναμε μόνοι μας να καθίσουμε εκεί να συζητήσουμε και λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο και είπαν να το κάνουν οι συνεργάτες μας και όχι εμείς. Εάν είχε συνεχιστεί η κουβέντα αλλά ήταν κουρασμένοι, από τις 10 είχε πάει 3 η ώρα, θα ήταν και άλλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Εγώ δεν ήξερα ότι θα είναι 47 άτομα. Εγώ πίστευα εφόσον είμαστε δέκα τελικά, 6 του Αντώνη και 4 οι δικοί μου, το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάει 12, 13, να έχουμε 23, 24. Πιστεύω ότι είναι εχθρικό προς την προσπάθεια το ότι είναι 47 άτομα εκεί μέσα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό, γιατί δεν έγινε μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση; Αυτό επίσης δεν το κατάλαβα. Δηλαδή αφήσατε όλη την κουβέντα να γίνει την επόμενη μέρα ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο και τους κομματικούς εκπροσώπους.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Δεν ξέρω για ποιο λόγο, ίσως ήταν ο κάματος των άλλων, εγώ επέμενα και να γίνει, να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση πώς θα είναι. Δηλαδή θα πάρουμε κάθετα Υπουργεία; Δύο εγώ, τέσσερα εσύ, τα υπόλοιπα, ξέρω εγώ, ο Παπανδρέου; Πώς θα γίνει; Τελικά αυτό που βγήκε δεν ήταν αυτό το οποίον θα ήθελα αλλά εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι βάλαμε το νερό στο ρυάκι και δεν υπήρχε λόγος να βάλουμε μπροστά αναχώματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όσο πρέπει για να λύσει τα θέματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πόσο υπολογίζετε να είναι αυτό;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ανάλογα με τους ρυθμούς που θα πάμε όλοι.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το 19 Φεβρουαρίου είναι κάτι συμφωνημένο, το οποίο είναι γραμμένο ας πούμε σε…
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Επέμενε ο κ. Σαμαράς να υπάρχει. Τελικά εις το τελικό κείμενο δεν υπήρξε η καταληκτική αυτή η ημερομηνία και μάλιστα από ό,τι έμαθα ήταν και ένα θέμα που συζητήθηκε από τους επιτελείς του κ. Σαμαρά. Μην κοροϊδευόμαστε. Αυτή η κυβέρνηση ήρθε να λύσει θέματα. Εάν δεν λύσει αυτά τα θέματα δεν μπορεί να φύγει η κυβέρνηση. Αν τα λύσει νωρίτερα μπορεί να φύγει νωρίτερα. Εάν αποτύχει μπορεί να φύγει νωρίτερα, αλλά αν πετυχαίνει και πηγαίνει σωστά το πράγμα και λύνονται θέματα τα οποία εν πάση περιπτώσει είχαν κολλήσει με το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή είχανε βαλτώσει με το ΠΑΣΟΚ, γιατί να την αλλάξουμε; Αν μπορεί και λύνει θέματα. Θα είναι πιο βατό για όλους εμάς που την επόμενη μέρα θα κριθούμε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιμένει απ’ τη μεριά του και λέει συνεχώς η 19 Φεβρουαρίου είναι η μέρα των εκλογών και ότι θέλει αυτές τις εκλογές άμεσα. Θέλει μια κυβέρνηση 100 ημερών. Εγώ σας λέω ότι σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αποσύρει την στήριξή του σε αυτή την κυβέρνηση γιατί μπορεί να τεθούν κάποια θέματα τα οποία δεν θα θέλει να τα ψηφίσει ή για κάποιους άλλους λόγους. Εσείς τι θα κάνετε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Κύριε Παπαχελά, οι αρχηγοί δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι και εν πάση περιπτώσει μην κοιτάμε εμένα που είμαι δημιουργός ενός κόμματος. Άλλο να είσαι δημιουργός ενός κόμματος και άλλο να είσαι ο διαχειριστής ενός κόμματος που δεν έχεις ιδρύσει εσύ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε ό,τι ήθελε στο ΠΑΣΟΚ, το είχε δημιουργήσει. Οι επίγονοι δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό το πράγμα τόσο αποτελεσματικά. Εγώ κατανοώ τους αρχηγούς, έχουν προβλήματα που είναι στην ομάδα σου, φωνάζουνε, προέρχονται από διαφορετικά κλίματα κτλ. Πιστεύω ότι αυτό θα κατακαθίσει και τότε όταν ο Αντώνης αισθανθεί ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, θα αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε στη μέση κάτι το οποίο εξελίσσεται. Μακάρι όμως να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος 19 Φεβρουαρίου και να πάμε σε εκλογές με ξεκάθαρη εικόνα, με τη σιγουριά του Έλληνα ότι δεν θα φύγει από το ευρώ, δεν είναι απότακτος. Έτσι; Όλα αυτά τα οποία δεν νομίζω ότι τώρα θα συνέβαλαν πολύ σε αντικειμενική κρίση του ελληνικού λαού.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν μου απαντήσατε όμως τι θα κάνετε σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αποσύρει την στήριξή του.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Κύριε Παπαχελά, πιστεύω ότι είναι τόσο έξυπνος ο Αντώνης Σαμαράς να μην σκεφτεί να το κάνει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είστε σίγουρος γι’ αυτό;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Είμαι σίγουρος διότι είναι έξυπνος άνθρωπος και πιστεύω ότι όταν φεύγουνε, ξέρω εγώ, κάποια στοιχεία από μέσα που μας ωθούν σε ακρότητες όλους μας, τότε η συγκρότηση του τελικού αποτελέσματος είναι πιο καλή.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς ξέρετε τη Νέα Δημοκρατία καλά γιατί προέρχεστε βεβαίως απ’ αυτή την οικογένεια την πολιτική, να το πω έτσι. Σήμερα είχαμε τη διαγραφή του κ. Χατζηγάκη. Εσείς πώς το ερμηνεύετε αυτό;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Τους πήγε αυτές τις ημέρες ο κ. Σαμαράς με το καρότο. Έπρεπε σήμερα να πιάσει το μαστίγιο. Έτυχε να είναι στην πλάτη του κ. Χατζηγάκη. Εγώ όμως επιτρέψτε μου μέσα από το δίαυλο το δικό σας και την εκπομπή σας να κάνω μια έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντάς του ότι: Αντώνη, οι διάδοχοι, οι επίγονοι εν πάση περιπτώσει του Αβέρωφ είμαστε τρεις. Δεν αξίζει τον κόπο να τσακωνόμαστε. Ο Σωτήρης ο Χατζηγάκης, ο Αντώνης ο Σαμαράς και εγώ. Ο Μιχαλολιάκος έφυγε. Και από τη νεώτερη γενιά ίσως ο Τασούλας. Και πιστεύω ότι πρέπει να ’ρθουν οι εξηγήσεις από τον κ. Χατζηγάκη, να διασκεδαστούν και να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Σωτήρης ο Χατζηγάκης είναι σάρκα αυτού του κόμματος και είμαστε μάλιστα από τη σάρκα, επαναλαμβάνω, του ιδίου ανδρός που μας γαλούχησε πολιτικά. Εγώ κάνω δημόσια έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά να το σκεφτεί λίγο πιο ψύχραιμα σήμερα στο μαξιλάρι του και αύριο να δώσει μια ευκαιρία στον κ. Σωτήρη Χατζηγάκη να κάνει τις εξηγήσεις του, να δώσει τις εξηγήσεις του και να προχωρήσει. Έχουμε δοκιμασίες. Ξέρω εγώ ακούω τις απειλές του καλού συναδέλφου του Παναγιώτη του Καμένου που λέει «δεν θα ψηφίσω». Εκεί θα χρειαστεί λοιπόν εν πάση περιπτώσει να σηκώσει το ανάστημά του ο αρχηγός. Εάν ξεκινάμε έτσι ο καθένας με τους δικούς μας τότε πολύ φοβούμαι ότι θα διαλυθούν τα κόμματά μας πριν την 19η Φεβρουαρίου.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τώρα εδώ υπάρχει ένα άλλο θέμα, υπάρχουν αυτές οι περίφημες επιστολές, υπάρχει μια απόφαση του Eurogroup που λέει ότι πρέπει τις δεσμεύσεις για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και τα μέτρα τα οποία εν πάση περιπτώσει πηγαίνουν με αυτή, πέρα από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών πρέπει να τα υπογράψουνε και οι Αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση. Θα έρθει τέτοιου είδους επιστολή πιστεύετε εσείς; Γιατί εμείς ακούμε μετ’ επιτάσεως από τις Βρυξέλλες ό,τι λέει το ρεπορτάζ ότι θα έρθει μια τέτοια επιστολή.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Έχω κάποιες πληροφορίες από το γραφείο ενός εκ των πρωταγωνιστών που καθημερινώς ακούμε στα δελτία, όπου κάνουν μια δεύτερη σκέψη να μην υπάρξει αυτή η υπογραφή. Είναι πάρα πολύ άκομψο. Δηλαδή εγώ θα έρθω σε εξαιρετική δύσκολη θέση, όταν με βολιδοσκόπησαν είπα ότι να βοηθήσω, να προχωρήσουμε, να κάνουμε, να δούμε τη λογική, να την περάσουμε στο λαό αυτή τη λογική, αλλά δηλωσίας δεν μπορώ να γίνω. Όπως επίσης και για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ του κ. Ράχεμπακ είπα ότι δεν χρειάζεται να έχουνε γραφεία τους σαν Υπουργείο, μπορούν να δουλεύουν μέσα από τις Πρεσβείες τους ο καθένας. Να τους παραχωρήσει ένα γραφείο η Πρεσβεία να παρακολουθούν την κατάσταση, να συναντιόνται σε ένα χώρο, αλλά μην υπάρχει αυτό το τόσο έτσι χτυπητό που ενοχλεί την υπερηφάνεια του Έλληνα. Εκεί, κ. Αλέξη Παπαχελά, είμαι για να βοηθήσω. Δεν είμαι για να υπονομεύσω. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Και αν ο Πρωθυπουργός της χώρας αυτή τη στιγμή αισθάνεται ότι μπορεί κάτι να συμβεί εγώ θα τον διαβεβαιώσω ευθέως και μέσω του δικού σας διαύλου ότι εγώ θα τον στηρίζω συνεχώς και αδιαλείπτως, χωρίς μεσοδιαλείμματα και χωρίς αν θέλετε ιδιοτελείς σκέψεις.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εγώ για να καταλάβω, εάν ο κ. Παπαδήμος υπογράψει που θα υπογράψει μια τέτοια επιστολή, γιατί αυτό προβλέπει εν πάση περιπτώσει το σχέδιο μέχρι τώρα, εσείς θα υπογράφατε μία επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο που θα τον εξουσιοδοτούσατε να κάνει τη διαπραγμάτευση και να καταλήξει σε μια συμφωνία γι’ αυτό;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Δεν χρειάζεται να είμαι, κ. Παπαχελά. Απ’ τη στιγμή που τον στηρίζω και συνεχίζω να τον στηρίζω μετά την υπογραφή σημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ότι στηρίζω την πολιτική του. Δεν πρέπει όμως οι πολιτικοί αρχηγοί, εγώ σας είπα ουδέποτε πιέσθην, ο κ. Σαμαράς, τον καταλαβαίνω, έχει χτίσει μια ολόκληρη πολιτική, την αντιμνημονιακή, με την οποία εγώ διαφωνούσα και του έλεγα ότι Αντώνη, μέσω τρίτου, γιατί δεν μιλούσαμε τότε, στέλνεις κόσμο στην Αριστερά. Θα γεμίσει το τσουβάλι του Τσίπρα, όπερ και εγένετο. Και πρέπει τώρα λοιπόν κάπου να στηριχθεί. Και δεν άλλαξε ευχαρίστως πολιτική περπατησιά ο Αντώνης Σαμαράς και δεν με αρέσουν αυτές οι κουβέντες που ακούγονται οι προσβλητικές, κωλοτούμπας και ιστορίες. Είναι η πίεση των γεγονότων, σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις. Είναι τέτοια η πίεση «ή ευρώ ή δραχμή», «ή πέφτει η Ελλάδα ή μένει η Ελλάδα» που σε κάνει κάποιες φορές να αναθεωρείς κάποιες πολιτικές. Αυτό συνέβη και τώρα. Είναι τελείως ανελαστικά τα πράγματα. Μακάρι να είχε πετύχει ο Παπανδρέου οπότε δεν θα ήταν σε ανάγκη αυτή τη στιγμή ο κ. Σαμαράς να τρέχει για να υπογράψει αυτό το χαρτί. Απέτυχε παταγωδώς ο κ. Παπανδρέου και ήρθαμε εδώ και γι’ αυτό από το Μάιο θυμίζω…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πιστεύετε ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να την κάνει αυτή την στροφή;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  «Το μεταβάλλειν γνώμιν εστί φιλοσοφείν», Σωκράτης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τώρα αυτό το έχετε κάνει και εσείς. Δηλαδή στηρίξατε το πρώτο μνημόνιο και πήρατε μεγάλο κόστος γι’ αυτό, εν συνεχεία δεν στηρίξατε το μεσοπρόθεσμο και τώρα έρχεστε να στηρίξετε πάλι μια κυβέρνηση...
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Να εξηγήσω, κ. Παπαχελά, και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ είχα πει από το Μάιο, και άρχισα να λέω πριν, ότι εγώ δεν στηρίζω τίποτα που θα φέρει υπογραφή Παπανδρέου, δεν μου κάνει. Είναι ανεπαρκής, δεν μπορεί, είναι ατελής, δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί έπρεπε να έχει προχωρήσει το πρώτο μνημόνιο το οποίο εψήφισα ή μάλλον ψήφισα το πρώτο άρθρο, να πάρουμε τα λεφτά. Εξυπακούεται βέβαια η συνέχεια των πραγμάτων. Εάν μπορούσε και ήταν άξιος να λειτουργήσει το πρώτο μνημόνιο θα μπορούσα να τον παρακολουθήσω στις επόμενες πολιτικές αποφάσεις. Όταν λοιπόν διαπίστωσα ότι δεν μπορεί είπα από το Μάιο «ουδέν», δεν είπα ναι ή όχι στο μεσοπρόθεσμο, ναι ή όχι στους εφαρμοστικούς νόμους, είπα «ό,τι είναι με Παπανδρέου όχι». Αυτή ήταν η δικιά μου θέση και την οποία επαναλάμβανα μέχρι και προχθές. Δεν μπορούσε. Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να σηκώσει 50 κιλά, 60 κιλά, 70 κιλά. Όταν του φορτώνονται 100 κιλά έκατσε κάτω, δεν μπορεί. Δεν είναι Πύρρος Δήμας για να σηκώνει τα άπειρα κιλά. Άρα λοιπόν δεν μπορούσα να του εμπιστευτώ καμία συνέχεια εις τη δύσκολη καμπή που ήταν η Ελλάδα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τώρα, εσείς πιστεύετε ότι, υπάρχει μια θεωρία στο εξωτερικό ότι υπάρχει μια ψευτοσυναίνεση εν πάση περιπτώσει στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να πάρουμε τα λεφτά και ότι μετά θα ξαναπάμε στο πολιτικό παιχνίδι. Αυτό πώς πείθετε εσείς τους ξένους με τους οποίους έχετε και εσείς τις επαφές σας εν πάση περιπτώσει ότι δεν είναι έτσι και ότι το εννοούμε αυτό το οποίο πάμε να κάνουμε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εγώ θα παρακαλούσα και την κα Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Γιούνκερ και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, τον Όλι Ρεν τον οποίον γνωρίζω πολύ καλά, όταν ήμουν εκεί ευρωβουλευτής, να δουν το σημερινό βίντεο της Βουλής. Δεν ήταν ψεύτικο το χειροκρότημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το οποίο ήταν και πολύ παγωμένο όμως έτσι;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ήταν χειροκρότημα, ήταν ένα καλό χειροκρότημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αλλά και το κλίμα ήταν πολύ παγωμένο.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, δεν σηκωθήκαμε όρθιοι, εν πάση περιπτώσει δεν είναι ο αρχηγός του άλλου αλλά ήταν ένα χειροκρότημα και ήταν η πρώτη φορά που χειροκροτούσαν τρία κόμματα: από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Λοιπόν, το χειροκρότημα αυτό θα τους πείσει ότι έχουμε βρει ένα μίνιμουμ συνεννόησης.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν μου λέτε, εδώ υπάρχει ένα θέμα το οποίο είναι σοβαρό, το οποίο είναι ότι υπάρχει στον κόσμο ένα πάρα πολύ έντονο αντιμνημονιακό κλίμα, το οποίο δεν είχε να κάνει μόνο με τον κ. Παπανδρέου, είχε και γενικά να κάνει με το μνημόνιο, με την τρόϊκα, με τα θέματα κυριαρχίας και ούτω καθεξής. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα μεγάλο θέμα: θα μπορέσει ο κ. Παπαδήμος ή εσείς ή ο κ. Σαμαράς να μεταστρέψει αυτό το κλίμα για μερικούς μήνες, να υπάρξει ένα τάϊμ άουτ για να εφαρμοστούν κάποια μέτρα και να πάμε παρακάτω; Γιατί εγώ το βλέπω αυτό πάρα πολύ δύσκολο, γιατί όπως ξέρετε η ύφεση, η ανεργία, όλα αυτά, έχουνε πολύ σημαντικό κόστος στον κόσμο.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, είμαι έτοιμος να προσχωρήσω σε οποιαδήποτε άλλη άποψη, να την ακούσω όμως. Δεν μιλάει κανείς. Ποια είναι η άποψη της Αριστεράς; Ποια είναι η άποψη του κ. Τσίπρα; Της κας Παπαρήγα; Ποια είναι;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Η κα Παπαρήγα το είπε και είναι πολύ έντιμη, είπε να φύγουμε απ’ την Ευρώπη και να πάμε στο εθνικό νόμισμα.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι. Άρα δεν μιλάμε. Μιλάμε για σοβαρά πράγματα. Δεν ακούω εναλλακτική πρόταση. Να μου πει κάποιος εναλλακτική πρόταση να την ακολουθήσω. Όταν λοιπόν είναι μονόδρομος αυτός, να κρατήσω όρθια την Ελλάδα, ψηλά τη σημαία, θα ακολουθήσω αυτό. Έχει κόστος, μεγάλο κόστος. Εγώ θα ήθελα μια καλή προσαρμογή, δηλαδή θα ήθελα να υπάρχει μία μείωσις πιο αισθητή των βουλευτών. Υπήρξε αλλά δεν θα πιαστεί για να υπάρχει ένα παράδειγμα ότι όλοι συμμετέχουν.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Οι άνθρωποι του κ. Σαμαρά που ήταν και οι αρχιτέκτονες της αντιμνημονιακής πολιτικής λένε ότι τώρα που μπήκε ο κ. Σαμαράς, που μπήκατε και εσείς, η Αριστερά θα φτάσει στο 40% και εσείς θα μείνετε απέξω και θα μπείτε τελικά στο κάδρο της αποτυχίας ή του μνημονίου.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, είναι μια αλήθεια αυτή. Είναι δύο κόσμοι πλέον: είναι οι ευρωπαϊστές και οι κομμουνιστές. Ο καθένας διαλέγει. Ο ελληνικός λαός έχει μια ωριμότητα. Ή θα περπατήσουμε με κομμουνισμό, σταλινισμό μάλλον και ό,τι άλλο συνεπάγεται, ή θα προχωρήσουμε ευρωπαϊκά. Τα τρία κόμματα είμαστε η προέκταση της Ευρώπης. Οι άλλοι είναι η προέκταση της εξόδου από την Ευρώπη. Διαλέγουμε λοιπόν. Τι θέλουμε; Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε στη δραχμή ή να παραμείνουμε στο ευρώ και να έχουμε μια ελπίδα ότι αύριο θα περπατήσουμε; Είναι δύο κόσμοι. Ξεχάστε τα κόμματα όπως τα ξέρατε. Δεν υπάρχουν τώρα οι τεράστιες διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ και Νέα Δημοκρατία. Είμαστε οι ευρωπαϊστές εναντίον των κομμουνιστών.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Το ερώτημα το οποίο υπάρχει είναι ότι υπήρχε μια θεωρία ότι για να μείνουμε στο ευρώ υπάρχουνε δύο δρόμοι: υπάρχει το μνημόνιο του κ. Παπανδρέου και της κυβέρνησης που απήλθε και ότι υπάρχει και κάποιος άλλος δρόμος ο οποίος μέσα από μια επαναδιαπραγμάτευση, αυτό έλεγε αν θυμάμαι καλά και ο κ. Σαμαράς και κάποιοι άλλοι, θα μπορούσαμε επίσης να μείνουμε στο ευρώ. Αυτό έχει τελειώσει λόγω αναξιοπιστίας του κ. Παπανδρέου και της απελθούσας κυβέρνησης ή υπάρχει ακόμα ζωντανό στο τραπέζι;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  «Dum spiro spero», όσο υπάρχουμε θα πάμε να διεκδικούμε. Ο Αντώνης Σαμαράς πήγε πολλές φορές στην Ευρώπη και είδε μέσα στο Λαϊκό Κόμμα, το δικό του Κόμμα, από όπου έλκουν και τη δύναμή τους τα υπόλοιπα, Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι μέχρι χθες, όλοι στο Λαϊκό Κόμμα είναι, όλη αυτή η ομάδα, είδε ότι είναι δύσκολο πράγματι η διαπραγμάτευση, δεν τολμάς να μιλήσεις. Όποιος μιλάει τρώει ξύλο. Πήγε ο Βενιζέλος να κουνηθεί δυο - τρεις φορές και έφαγε το ξύλο του και είδατε παρακαλούσε μετά να γυρίσει η τρόϊκα. Πρέπει να ξέρουμε πού περνάν τα καμποϊλίκια. Τώρα αυτή τη στιγμή καμποϊλίκια δεν περνάνε. Απ’ τη στιγμή που από πουθενά αλλού εις τον κόσμο δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε λεφτά φοβούμαι ότι είμαστε εγκλωβισμένοι. Γι’ αυτό ανοίγω την πόρτα εγώ της Ρωσίας, γι’ αυτό άνοιξα και την πόρτα της Κίνας με τον Κινέζο Πρέσβη. Για να προσπαθήσω να βρω…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Από κει όμως είναι καθαρό ότι λεφτά -έχουνε πει αυτοί, και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, όσο το έχω ψάξει- δανείζουμε απευθείας στις Βρυξέλλες, απευθείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρωομόλογο. Δεν θέλουμε απευθείας στην Ελλάδα.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Δεν λέω αυτά τα λεφτά. Μιλάω λεφτά επενδύσεων, γιατί αν επενδύσω και αρχίσω ανάπτυξη ανεβαίνει το ΑΕΠ και μου κατεβαίνει το χρέος. Είναι απλά πράγματα. Αυτό το οποίο θέλω, κ. Παπαχελά, και πιστεύω ότι πρέπει να το επιτύχουμε τώρα, είναι να χαλάμε λιγότερα από ό,τι βγάζουμε. Ακόμα τώρα που μιλάμε, σήμερα που γίνεται η εκπομπή, η Ελλάδα και οι Έλληνες χαλάνε περισσότερα από ό,τι μπορούν και παράγουν. Άρα λοιπόν έχω μία διαρκής αύξηση του χρέους. Άρα λοιπόν πρέπει να μειώσω το έλλειμμα και θα το μειώσω το έλλειμμα αν έχω ανάπτυξη. Να έρθει λοιπόν ο Ρώσος να μου πάρει κάποιες επιχειρήσεις, να έρθει ο Κινέζος να μου επενδύσει κάποια πράγματα, ανεβαίνει το ΑΕΠ για να μπορέσω να μειώσω το έλλειμμα και ως εκ τούτου μετά να κάνω διαχειρίσιμο το χρέος. Αυτή είναι η λογική μου και γι’ αυτό ψάχνω όπου μπορώ να βρω κεφάλαια εκτός από την Ευρώπη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς κ. Πρόεδρε έχετε, έτσι περπατάτε το πεζοδρόμιο περισσότερο από ό,τι οι περισσότεροι από μας. Εγώ έχω την αίσθηση μιλώντας με κάποιο κόσμο εν πάση περιπτώσει ότι υπάρχει ένας απλός κόσμος που λέει πλέον ότι δεν αντέχω αυτό το πράγμα και δεν θα μας βγάλει πουθενά το ευρώ και γιατί δεν πάμε στη δραχμή να τελειώνουμε. Υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα το οποίο νομίζω μπορεί και να αυξηθεί αν τα πράγματα χειροτερέψουν από πλευράς οικονομικής. Το συναντάτε εσείς, το ακούτε αυτό το πράγμα;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι τόσο, όχι τόσο. Παρακολουθώ ότι το γράφει μία εφημερίδα αυτό, όμως πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή. Πρέπει με σημερινά λεφτά να ξέρει ο Έλληνας ότι θα ζήσει με 200 ευρώ. Εάν είμαστε έτοιμοι να πάμε, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς έτοιμος ή η ζωή που έχει φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να προσαρμοστεί στα 200 ευρώ. Σημαίνει περισσότερη ανεργία. Δεν ξέρω αν το αντέχει πλέον η χώρα και θα χρειαστεί μια προσαρμογή εις το νέο νόμισμα αρκετών ετών, που δεν ξέρω αν μπορεί να περιμένει κανείς. Η καλύτερη λύση είναι να μείνουμε μέσα στο ευρώ, να δουλέψουμε περισσότερο, αποδοτικότερα, να μαζέψουμε τα χρήματα τα οποία φεύγουν, βλέπετε μίζες, ιστορίες κτλ., που δεν είναι λίγες. Σαφέστατα πρέπει να τιμωρήσουμε κάποιους για να παραδειγματιστούν κάποιοι άλλοι και να ενθαρρυνθεί ο λαός ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω, να πληρώνω την Εφορία, δεν θα μου τα κλέψει ο ίξ Υπουργός. Έτσι; Είναι μια σειρά πραγμάτων τα οποία πρεσβεύω. Προσπαθώ να τα περάσω. Όχι όμως κάνοντας τον οδηγό από το πίσω κάθισμα. Δεν θα με άρεσε καθόλου αυτό, αλλά με την κουβέντα που κάνω, ξέρω εγώ, με τους ανθρώπους των αποφάσεων, κάποια τέτοια πράγματα. Να βάλουμε σε μια λογική το κράτος που δεν είναι ακόμα σε λογική το κράτος. Δηλαδή να σας πω κάτι. Είχα μια σύσκεψη χθες με τους Υπουργούς τους δικούς μου και θα το κάνω συχνά για να υπάρχει μια μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτό το δύσκολο έργο. Εκκρεμεί η υπόθεση με την SIEMENS. Πρέπει κάποια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει τη διαδικασία του συμβιβασμού. Δώσμου τόσα, δώσε τόσα, δώσμου τόσα. Έχει υπολογιστεί μέσα στην Βουλή, πέρα από τις κορόνες που ακούγονται από διαφόρους, ότι μπορεί να πάρουμε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ συν - πλην. Αυτό πρέπει να λήξει, γιατί όσο δεν λήγει αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει το ΜΕΤΡΟ. Είναι έτοιμοι οι σταθμοί και δεν μπορεί να πάρουμε τα στοιχεία εκείνα που τα έχει μονοπωλιακά η SIEMENS. Είναι έγκλημα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Βορίδης θα υπογράψει; Γιατί ξέρουμε ότι η υπογραφή ήταν απλώς να πέσει.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, είπα του Μάκη του Βορίδη ότι πρέπει να συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο πρωτίστως να υπάρξει η διαπραγμάτευση, να πάρουμε πίσω τα λεφτά και εν πάση περιπτώσει αν πάρουμε τα 150, βάζουμε άλλα τόσα και ξοφλάμε για να πάρουμε τα μηχανήματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πέστε μου για να κλείσουμε αυτό το κομμάτι της συζήτησης και μετά θα πάμε στο τελευταίο για το ποιος είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης και όλη αυτή η κριτική που έχει ακουστεί. Δύο πράγματα: πρώτον: τι συμβουλή δίνετε στον κ. Παπαδήμο;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Να κλείσει τα αυτιά του σε Κασσάνδρες και σε Κίρκες. Να μην επηρεάζεται από όλους τους μανδαρίνους οι οποίοι μαζεύονται εις τον περιβάλλοντα χώρο του Πρωθυπουργού και να κάνει καλά αυτό που ξέρει να κάνει καλά.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Η παραίτηση είναι ένα όπλο για τον κ. Παπαδήμο;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Είναι σοβαρός άνθρωπος. Δεν νομίζω ότι θα φτάσει στην παραίτηση.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και πέστε μου κάτι. Έχω την αίσθηση απ’ αυτά έτσι όπως μιλάτε για τον Αντώνη Σαμαρά, βγαίνει μια, δεν θα το έλεγα, ζεστασιά, αλλά μια διάθεση ανοίγματος στον κ. Σαμαρά την οποία δεν την έχω δει τα τελευταία δύο χρόνια. Την είδα κάποια διαστήματα, κάποια άλλα δεν την είδα. Έχετε πάλι στο μυαλό σας αυτό το περίφημο να ενώσετε την κεντροδεξιά πολιτική και να κυβερνήσετε μαζί;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι δύο διαφορετικά κόμματα που έχουμε κάποιες ομοιότητες αλλά έχουμε και κάποιες διαφορές σημαντικές. Δεν υπάρχει θέμα, αλλά απλώς κάτι το οποίο επεδίωκα νομίζω ότι η κρίση μας βοήθησε να το ξεπεράσουμε. Δεν είμαστε στην κατάψυξη. Δεν είμαστε μέσα στο θερμοθάλαμο αλλά δεν είμαστε και στην κατάψυξη.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο Κώστας Καραμανλής πού είναι σε αυτή την εξίσωση;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ο Κώστας Καραμανλής είναι εις τη θέση του και εις το χώρο του. Πιστεύω ότι διεκδικεί δι’ εαυτόν το ρόλο του Βικινάτου. Δεν ξέρω εάν θα προκύψει και πότε θα προκύψει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κάποια στιγμή το είχατε προβλέψει ότι μπορεί να προκύψει κάτι τέτοιο.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι γιατί δεν υπήρξε δόλος από τον Καραμανλή. Μπορεί να υπήρξε, ξέρω εγώ, μία ανεπάρκεια ή κάποια άλλα πράγματα σε κάποια δύσκολα γεγονότα που ανθρώπινα είναι, αλλά δεν υπήρξε δόλος. Απ’ τη στιγμή που κάποιος δεν έχει δόλο νομίζω ότι δεν πρέπει να καταδικάζεται στη συνείδησή μας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και ένα σχόλιο για τον κ. Παπανδρέου με τον οποίον κάποια στιγμή πήγατε να συνεργαστείτε ή εν πάση περιπτώσει είχατε μια στενή επαφή, κατά κάποιους πήγατε μάλιστα να τον βοηθήσετε, εξαπτέρυγο σας είπε αν θυμάμαι καλά ο κ. Σαμαράς κάποια στιγμή…
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Καλά εντάξει, αυτά έρχονται και παρέρχονται. Μες στην πολιτική επιτρέπονται κάποια πράγματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πώς τον κρίνετε εσείς τελικά τον κ. Παπανδρέου; Τι είναι αυτό που έφαγε τον κ. Παπανδρέου;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αντελήφθη στην αρχή πόσο μεγάλο ήτανε το ύψωμα και νόμισε ότι θα το περάσει. Δεν μπόρεσε να το περάσει. Δεν έφθανε. Ίσως είχε τα κουράγια αλλά δεν είχε τα μέσα. Ήτανε υψηλότερο από τις δυνατότητές του. Έπρεπε όμως αυτό το προσκλητήριο να το κάνει νωρίτερα. Εγώ τον είχα πείσει να φύγει τότε το Μάιο και του είχα πει μάλιστα ότι κοίταξε, σήμερα μπορεί να φύγεις αξιοπρεπής, μετά από έξι μήνες δεν θα μπορεί ούτε αυτό να γίνει. Και φάνηκε.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Και τι σας απαντούσε τότε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ήταν έτοιμος να το κάνει. Αυτό το οποίο έγινε με το τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά, είχε προηγηθεί το δικό μου τηλεφώνημα, εκείνου προς εμένα και του είχα πει φύγε τώρα, πες του Αντώνη δυσκολεύεται, φεύγει, να υπάρξει ένας κοινός Πρωθυπουργός για να φύγουμε. Εκεί φταίει λίγο ο Αντώνης. Δηλαδή όταν σου το λέει κάποιος παραιτούμαι, εκείνη τη στιγμή παίρνεις το ταξί και πας στο γραφείο του και το λύνεις το θέμα. Όταν αφήνεις το χρόνο ο χρόνος είναι κακός σύμβουλος. Πέφτει η οικογένεια, πέφτουν οι φίλοι, πέφτουν τα συμφέροντα, μην το κάνεις, μην το κάνεις, άλλαξε μετά ο Παπανδρέου το βράδυ, αλλά πιστεύω αυτό το κενό των έξι ωρών εγώ δεν το άφηνα να υπάρξει. Θα είχα πάει ακαριαία. Και αν είχαμε πάει τότε σε μία κοινή λύση Παπαδήμου θα ήμασταν πάλι καλύτερα από ό,τι είμαστε σήμερα. Πολύ δε καλύτερα εάν είχε γίνει τότε που το πρωτοείπα πριν από 33 μήνες.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Μάλιστα. Πάμε, κυρίες και κύριοι, σε ένα σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και σε λίγο θα είμαστε και πάλι μαζί για το τελευταίο κομμάτι αυτής της κουβέντας.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Πρώτη προυπόθεση για να μείνει κάποιος στην Ελλάδα, να σέβεται τον Έλληνα. Θέλουμε σεβασμό. Δε μας σέβονται, δε μας σέβονται, μας σκοτώνουν, μας βιάζουν, μας κλέβουν το σπίτι, μας κλέβουν το βιος, μας κλέβουν τα μεροκάματα. Απαιτούμε το σεβασμό τους. Σ’ αυτή τη χώρα δεν είναι δυνάστες είναι φιλοξενούμενοι χωρίς τη θέληση μας.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Λοιπόν, θέλω να πάω στο τελευταίο μέρος αυτής της κουβέντας. Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα στο μυαλό πολλών ανθρώπων και όχι μόνο αριστερών ή ούτως αποκαλούμενων προοδευτικών ανθρώπων: το αν ο Καρατζαφέρης του 2000 - 2003 που έλεγε αυτά ή που έλεγε διάφορα άλλα πράγματα εν πάση περιπτώσει είναι ο πραγματικός Καρατζαφέρης ή αυτός που βλέπουμε σήμερα να είναι πιο θεσμικός. Να ξεκινήσω λοιπόν, υπάρχει μια ανακοίνωση του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος την οποία θα την έχετε δει που λέει ότι η είσοδος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ στην ελληνική κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές είναι ένα σοκ και βεβαίως σας χαρακτηρίζει αντισημίτη και λέει ότι ήσασταν και επικεφαλής ενός Κινήματος Νεολαίας που στήριζε τους συνταγματάρχες.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Έχει μπλέξει τον Μάκη το Βορίδη...
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Τον κ. Βορίδη με σας. Υπάρχουν όμως μια σειρά από ανακοινώσεις και από τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας και άλλους εν πάση περιπτώσει οι οποίοι σας χαρακτηρίζουν ανοιχτά αντισημίτη. Να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν αυτό το πράγμα διότι όντως έχετε κάνει στο παρελθόν δηλώσεις οι οποίες ήτανε πάρα πολύ σκληρές και θα έλεγε κανείς, θα μπορούσε όντως να σας κατηγορήσει για κάτι τέτοιο. Εσείς τι απαντάτε σε αυτό;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Κύριε Παπαχελά, πράξεις κατηγορώ. Όποιος κατηγορεί λαούς είναι φασίστας. Πράξεις. Δεν μπορώ να είμαι συλλήβδην εναντίον των Γερμανών επειδή μια συγκεκριμένη περίοδο οι Γερμανοί έσφαξαν τον κόσμο. Τότε θα ήσουνα φασίστας. Δεν είμαι εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Είμαι εναντίον ενεργειών και πράξεων που πράγματι μερικές φορές είναι έξω από το όριο της ανθρώπινης αναμονής. Σαφέστατα. Τώρα όλοι αυτοί παίζουν παιχνίδια και να σας εξηγήσω: οι σοσιαλιστές φοβούνται τη Μαρί Λεπέν ότι θα βγει μπροστά όπως έγινε άλλη φορά και στο πρόσωπο το δικό μου χτυπάν την Μαρί Λεπέν. Κοιτάξτε μη γίνει αυτό, τι έγινε στην Ελλάδα κτλ. κτλ. Εγώ θα σας δώσω εδώ να διαβάσετε εσείς ένα έγγραφο. Είναι από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εβραίων που με καλεί να πάω στο Συνέδριό τους με επίσημη προσκεκλημένη τότε την κα Χίλαρυ. Εδώ είναι το έγγραφο και σας το παραδίδω. Λοιπόν όταν έχω μια αλληλογραφία πάνω στα θέματα και απαντώ ότι εγώ δεν μπορώ να έρθω, θα έρθει ο Πρέσβης ο Γιώργος Γεωργίου και οι συνεργάτες μου για διεθνή θέματα, η κα Ζωηρού κτλ., και μου απαντάνε: ευχαριστούμε πάρα πολύ, δεν νομίζω λοιπόν ότι απηχούν. Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, αν με καλούσαν από το ’07 στο Συνέδριό τους θα σας πω κάτι άλλο, που δεν το ξέρει ο κόσμος. Το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο μέσα είναι πολλοί Εβραίοι και από κράτη Ευρωπαϊκά αλλά και από το Ισραήλ. Ξέρετε ποιος είναι ο επικεφαλής του Intergroup; Intergroup του αντισημιτικού; Ο δικός μου ο Κώστας ο Αϊβαλιώτης. Θα το επέτρεπαν; Θα είχε γίνει πόλεμος εκεί μέσα. Ετέθη. Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, ούτε εγώ θα αμφισβητήσω το ολοκαύτωμα ή ο Κώστας ο Αϊβαλιώτης εκ μέρους του κόμματος με τον Πρέσβη κατέθεσε στεφάνι. Από κει και πέρα δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες αν είναι 6,5 ή 5,5 τα θύματα. Ήτανε θύματα του ναζισμού. Και ακριβώς επειδή υπήρξαν θύματα του άκρατου ναζισμού μετά έχω την αίσθηση ότι αυτό βοήθησε πάρα πολύ την παγκόσμια κοινότητα να τους δώσει το δικαίωμα της εγκαταστάσεως στο χώρο που ήταν…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Απλώς, κύριε Πρόεδρε, ψάχνοντας και στις εφημερίδες γιατί αυτά τα πράγματα είναι ανοιχτά από όλους μας, έρχεστε για παράδειγμα τον Σεπτέμβρη του 2011, κάνετε μια ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Παπανδρέου και λέτε ότι είχατε την πληροφορία εν πάση περιπτώσει ότι 4.000 Εβραίοι είχαν ειδοποιηθεί και δεν πήγαν στη δουλειά τους την 11η Σεπτεμβρίου. Σας κάνει ένα διάβημα πάρα πολύ έντονο ο Ισραηλινός Πρέσβης, εσείς βγαίνετε μετά στην εκπομπή και λέτε: ελάτε εδώ κύριε Πρεσβευτά, να μιλήσουμε για το ολοκαύτωμα, να μιλήσουμε για τους μύθους του Άουσβιτς και του Νταχάου. Αυτό ήταν μια βαριά κουβέντα όπως και να το κάνουμε.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ακούστε να σας πω. Είχα παρασυρθεί τότε από μια δικιά τους εφημερίδα, μου φαίνεται λεγότανε ΧΑΖΕΤ, δεν θυμάμαι…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  ΧΑΡΕΤ.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Που είχε γράψει αυτά τα πράγματα και τα είχα αναγνώσει.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Καλά, όχι, δεν είχανε γράψει τέτοια πράγματα.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι αυτό. Η αλήθεια είναι ότι εγώ θα έλεγα ότι σαν λαός κάνανε υπερπροβολή αυτών των θεμάτων, όχι πως δεν υπήρξε το Άουσβιτς, όχι το Νταχάου, αλλά υπήρξε και για μας, υπήρξε και για Έλληνες.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν αμφισβητείτε πάντως ότι υπήρξε ολοκαύτωμα υποθέτω, ότι υπήρξε Άουσβιτς ή Νταχάου;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Μα τι λέτε; Αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι υπήρξε ένα ολοκαύτωμα. Επαναλαμβάνω δεν είμαι αυτός που θα προσδιορίσει τον αριθμό. Λένε 6. Μπορεί να ήταν 6.500, 5.500, κανείς δεν ξέρει. Το θέμα είναι ότι ο Χίτλερ έκανε το μεγάλο λάθος της ζωής του. Πιστεύω λοιπόν ιστορικά ότι αν ο Χίτλερ δεν ήταν εναντίον των Εβραίων, δεν κατέσφαζε τους Εβραίους, δεν υπήρχε αυτή η βαρβαρότητα, ίσως είχε άλλη εξέλιξη εις τον πόλεμο. Αυτή η βαρβαρότητα κατά των Εβραίων νομίζω ότι του κόστισε αυτά τα οποία είχε στο μυαλό του και ευτυχώς.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Δεν εννοείτε ότι έχασε τον πόλεμο επειδή τα έβαλε με τους Εβραίους;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Όχι. Πιστεύω λοιπόν ότι εξάντλησε δυνάμεις απέναντι σε αυτό και δεν τις χρησιμοποίησε διαφορετικά. Για να σκοτώσεις 6 εκατομμύρια ανθρώπους χρειάζεται πάρα πολλοί άνθρωποι να ασχοληθούν με αυτό το πράγμα. Θέλω να πω λοιπόν ότι σπατάλησε δυνάμεις του που θα μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει διαφορετικά. Μιλάμε ότι ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα του προηγούμενου αιώνα. Αυτό και αυτό που είχε προηγηθεί 20 χρόνια πριν από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητος.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Για να τελειώσουμε αυτό το θέμα των Εβραίων εν πάση περιπτώσει για τα οποία έγινε θόρυβος κυρίως και στην Ευρώπη. Πάλι το 2009 έρχεται με αφορμή το τι γίνεται στη Γάζα, γράφετε ένα άρθρο περίφημο κατά την εβραϊκή κοινότητα που λέει «δυστυχώς είναι Εβραίος, γνωστό ότι ο Εβραίος μυρίζει αίμα».
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, για τη Γάζα. Η τελευταία λέξη νομίζω ότι τα προσδιορίζει όλα, κ. Παπαχελά. Τελειώνει η φράση: «παιδιά της Παλαιστίνης συγνώμη». Αυτό τα λέει όλα, γιατί γράφτηκε για πράξη επαναλαμβάνω.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ναι, αλλά εδώ χαρακτηρίζετε έναν ολόκληρο λαό, όταν λέτε ότι ο Εβραίος στάζει αίμα μιλάτε για όλους τους Εβραίους.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εννοούσα για την πράξη εκείνης της περιόδου και για τίποτα παραπάνω και γι’ αυτό κλείνω με τη φράση «παιδιά της Παλαιστίνης συγνώμη». Το ίδιο πράγμα θα μπορούσα να πω για το Ιράν, το ίδιο πράγμα θα μπορούσα να πω για το Αφγανιστάν. Απλώς όμως υπάρχει μία ευαισθησία, κ. Παπαχελά, την οποία την αντιλαμβάνομαι αλλά δεν την κατανοώ. Όταν πεις κάτι εναντίον των Γερμανών περνάει, εναντίον των Αμερικανών περνάει. Εάν πεις κάτι εναντίον του Ισραήλ ξεσηκώνεται η παγκόσμια κοινότητα. Μπορείς να πεις ό,τι θέλεις εναντίον του Ισλάμ, δεν συμβαίνει αυτό. Και αυτό αν θέλετε έχει μια ιδιαιτερότητα. Πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ προσεκτικός γιατί μπορεί να πεις…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εσείς νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη για μερικά απ’ αυτά που έχετε πει ή το θεωρείτε ότι είναι υπερβολικό;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Εγώ θα έλεγα ότι είναι πιο βολικό να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος. Αυτή η πολιτική με το Ισραήλ γνωρίζετε ότι εισηγητής ήταν ο Καρατζαφέρης;
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Εννοείτε της Ελλάδος με το Ισραήλ, της προσέγγισης.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, βεβαίως. Εγώ αποδεσμεύω τον Πρωθυπουργό της χώρας να το πει πόσες φορές του το είχα εισηγηθεί και το είχα πει. Εδώ έχω μία σειρά ομιλιών μου στη Βουλή μέσα από το 1999 που λέω ότι πρέπει να μοιάσουμε του Ισραήλ. 1997. Αν θέλετε να πετάξετε τα ναρκωτικά κάντε αυτό που κάνει το Ισραήλ, όπως είπα το κράτος του Ισραήλ, θετικά. Επομένως λοιπόν δεν μπορεί να είμαι μια έτσι περίεργη φυσιογνωμία, μία έτσι - μία έτσι. Πιστεύω, όπως πιστεύω όμως ότι σε κάποιες στιγμές η βία η οποία χρησιμοποίησε το Ισραήλ, ανεξαρτήτως ότι αισθάνεται ανασφαλές και γι’ αυτό φτάνει στη βία, ήταν υπερβολική. Ήταν υπερβολική. Εγώ το έγραψα για τα παιδιά της Γάζας και εν πάση περιπτώσει δεν είχε κανένα άλλο στόχο παρά να προσδιορίσω έντονα τη δυσαρέσκειά μου γι’ αυτό το γεγονός.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ωραία. Τελευταίο ερώτημα για να τελειώνουμε και με αυτό. Επίσης έχετε κατηγορηθεί και κατηγορείστε και στην Ευρώπη τώρα από ό,τι βλέπω αλλά και εδώ βεβαίως ότι έχετε σταγονίδια χουντικά να το πω έτσι. Όντως διαβάζω μια δήλωση την οποία είχατε κάνει κάποια στιγμή όπου λέτε ότι «εγώ ήμουνα με την 21η Απριλίου, δεν ήμουνα με την 22α Απριλίου». Τι θέλετε να πείτε με αυτό; Δηλαδή αναγνωρίζετε την ανάγκη να υπάρξει χούντα απλώς δεν συμφωνούσατε με το ό,τι ακολούθησε;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, ήτανε μεταφορικός ο λόγος και εμείς οι δημοσιογράφοι τον χρησιμοποιούμε. Ότι μέχρι εκείνη την στιγμή όλοι οι Έλληνες λέγαμε ένας λοχίας και δεν το λέω εγώ τώρα. Από κει και πέρα όπως ήρθε και αυτό που ήρθε δεν έκανε. Αυτή ήταν η όλη ουσία, αλλά λέγαμε ένας λοχίας όλοι. Εγώ είχα τη δύναμη και το είπα. Κάποιοι άλλοι φοβούνται να το πούνε. Εγώ δεν είμαι απ’ αυτούς που συνεργάστηκα με τη χούντα. Υπάρχουνε πολλοί με μεγάλα αξιώματα στην πολιτική ζωή της χώρας που συνδιαλέγονταν με τον Ιωαννίδη και αυτά είναι γνωστά και έχουνε βγει απ’ την ιστορία, δεν θέλω να τα μεταχειριστώ εγώ. Εντέλει 23 Σεπτεμβρίου του 1973 συνελήφθην από το ΕΑ ΤΕΣΑ μετά το Πολυτεχνείο. Εάν ήμουν άνθρωπος της χούντας είναι σίγουρο ότι δεν θα με συνελάμβαναν.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Είστε σίγουρος ότι στα δικά σας ψηφοδέλτια δεν έχετε ανθρώπους οι οποίοι ανήκαν είτε στην Χρυσή Αυγή είτε σε κάποιες ακραίες ρατσιστικές οργανώσεις ή ανθρώπους οι οποίοι είχανε σχέση με τη χούντα; Είστε σίγουρος ότι έχετε καθαρίσει απ’ αυτό το θέμα;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, μου πήρε δέκα χρόνια. Δέκα χρόνια, να μάθω πρόσωπα, καταστάσεις, ανθρώπους και να τα ξεκαθαρίσω. Σαφέστατα. Στην αρχή όταν έκανα αυτό το Κίνημα μαζί μου…
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Ο Μάκης ο Βορίδης βέβαια είχε βγει απ’ αυτό το Κίνημα λένε κάποιοι.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ας λένε, για όνομα του Θεού, είναι καταρχήν σε 500 διεθνή φόρα. Αυτά είναι αστεϊσμοί για να πει κανείς και φαίνεται και η δημοφιλία του ανάμεσα στους βουλευτές και της Αριστεράς ακόμα πέραν του ΠΑΣΟΚ. Στην αρχή μαζί μου ερχόντουσαν οι ρομαντικοί, οι τρελοί, αυτοί που δεν είχαν πού να ακουμπήσουν. Ξεκίνησα μια προσπάθεια. Μου πήρε δέκα χρόνια να ξεκαθαρίσω την ήρα από το στάρι. Πιστεύω σήμερα λοιπόν ότι το κόμμα δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι υπάρχουν μέσα, ξέρω εγώ, πράγματα τα οποία δεν αντέχουν να υπάρξουν και να συνλειτουργήσουν στο κοινοβουλευτικό τόξο.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Πιστεύετε ότι αυτά που λέγατε τότε, έχουμε απλώς μια εκπομπή εν πάση περιπτώσει σε ένα κανάλι, σαν βουλευτής θα τα βρίσκατε μπροστά σας τώρα;
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Ναι, τα θεωρώ θεμιτά, κ. Παπαχελά. Ο χρόνος προσαρμόζει καταστάσεις. Υπήρξαν στιγμές που ήτανε πολύ άγριες. Δηλαδή εάν ξαναγύριζα το ρολόι του χρόνου πίσω κάποια πράγματα απ’ αυτά που έχω πει ή έχω κάνει θα τα αφαιρούσα, αλλά τότε όμως φάνταζαν ότι ήταν απαραίτητα. Δεν μπορούν όμως να σε συνοδεύουν σε όλη σου τη ζωή. Τότε είσαι ένας αμετανόητος δογματικός. Δεν υπήρξα ποτέ δογματικός. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος προσαρμόζει τη βασική του σκέψη εις τις ανάγκες που απαιτεί μία εποχή. Και σήμερα η εποχή μας απαιτεί περισσότερο πολιτικό πολιτισμό από ό,τι πριν από 15 ή 20 χρόνια.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ, ήταν νομίζω μια ανοιχτή και ενδιαφέρουσα κουβέντα. Ευχαριστώ που ήσασταν μαζί μας.
 • Γιώργος Καρατζαφέρης
  Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠρόεδρος ΛΑΟΣ
  Να είστε καλά και εγώ ευχαριστώ πάρα για τις διεισδυτικές ερωτήσεις που μου έδωσαν τη δυνατότητα να πω μερικά πράγματα.
 • Αλέξης Παπαχελάς
  Αλέξης Παπαχελάς
  Κυρίες και κύριοι φτάσαμε στο τέλος της αποψινής εκπομπής, από όλους εμάς εδώ στους «Νέους Φακέλους» σας εύχομαι καλό βράδυ, καλή ξεκούραση.

Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 23.00 στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργος Καρατζαφέρης μιλάει για όλα στους Νέους Φακέλους. Ο Αλέξης Παπαχελάς ρωτά τον Γιώργο Καρατζαφέρη για την πορεία προς τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη, το μέλλον της οικονομίας αλλά και για την κριτική που δέχτηκε ο ίδιος και τα στελέχη του ΛΑΟΣ.